Χαιρετισμός Προέδρου ΠΕΔ/ΚΜ και Δημάρχου Αμπ/πων Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου

ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ 2015

Χαιρετισμός Πρόεδρου της Περιφερειακής
Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας,
Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

 

Καλωσορίζουμε το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.
Καλωσορίζουμε όλους τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα και όλους τους προσκεκλημένους.

Καλώς ήλθατε στην Μακεδονία, στη γη του Αριστοτέλη, του Φιλίππου, του Μεγάλου Αλέξανδρου, στη γη της Πέλλας, της Βεργίνας, του Δίου, της Θεσσαλονίκης, της Αμφίπολης, στη γη του Ολύμπου, του Άθωνα, του Αγίου Όρους, του Μεθοδίου και Κυρίλλου, των αγωνιστών του '21, της Αράπιτσας, του Εμμανουήλ Παππά, των αγώνων του 1912-1913, της Αντίστασης, του μεγάλου Έλληνα Μακεδόνα πολιτικού του μέτρου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στηρίζουμε την
επίσημη πρόταση του Δήμου Αριστοτέλη προς την Εθνική Επιτροπή της UNESCO για την ανακήρυξη του 2016 ως Παγκόσμιου Έτους Αριστοτέλη, καθώς συμπληρώνονται 2.400 έτη από τη γέννηση του μεγίστου πανεπιστήμονα και φιλοσόφου της αρχαιότητας.

Αγαπητοί Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Είναι γνωστοί οι διαχρονικοί αγώνες των αυτοδιοικητικών και της αυτοδιοίκησης αλλά και οι κατακτήσεις. Είναι γνωστή και η διαπάλη μεταξύ Κεντρικής εξουσίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όταν ο μεγάλος Έλληνας πεζογράφος-διηγηματογράφος αλλά και δεινός δημοσιογράφος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης συνέταξε δωρεάν το πρώτο καταστατικό θεσσαλικού αγροτικού συλλόγου, για την αυτοδιοίκηση γράφει:

«Το βιβλιάριον τούτο, το περιέχον το Καταστατικόν της νεωστί αποκαταστάσης Κοινότητος του μικρού χωρίου Κοσκινά της Καρδίτσης, μοι φαίνεται ως μια αίγλη φωτός, εν φαεινόν βήμα, εν εύηχον κήρυγμα προόδου, ευημερίας και αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων. Η αλλαγή εξουσίας και Κυβερνήσεως, και η φυσική εντεύθεν ανωμαλία, η ζύμωσις η εκ του κομματισμού προερχομένη, η ανεπάρκεια και αφροντισία των Ελληνικών Κυβερνήσεων, των λόγω μεν επαγγελλομένων εκάστοτε την λεγομένην αποκέντρωσιν, πράγματι δε εξασκουσών την συγκεντρωσιν μέχρις αποπνιγμού, και η γειτνίασις του συχνά πλημμυρούντος Παμίσου, όλα ταύτα συλλήβδην υπήρξαν αφορμή όπως μη διοικήται καλώς το χωρίον και φθίνη η Κοινότης.» Πέρασαν από τότε 120 περίπου χρόνια. Κάθε συσχετισμός με τα μεταγενέστερα χρόνια αλλά και σήμερα, ως προς την αντιμετώπιση της αυτοδιοίκησης από την Κεντρική εξουσία έχει απόλυτη σχέση, αφού τα τελευταία χρόνια βιώνουμε με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου την ευθεία παραβίαση του προστατευτικού μας συνταγματικού πλαισίου (άρθρο 102 του Συντάγματος), χωρίς καμμία προειδοποίηση και χωρίς να προηγηθεί κανένας απολύτως διάλογος.

Πάντοτε, με όλες τις κυβερνήσεις, ήμασταν και σήμερα είμαστε ανοικτοί στον καλοπροαίρετο και γόνιμο διάλογο. Επιδιώκουμε, επιζητούμε τον διάλογο, την συνεργασία, τη συνεννόηση. Είμαστε αντίθετοι σε αιφνιδιασμούς. Είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτές συνιστούν συνταγματική εκτροπή.

Τι νόημα έχει τώρα το άνοιγμα από πλευράς της κυβέρνησης της λεγόμενης «αναθεώρησης» του Καλλικράτη ως προς το χωροταξικό, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με την Αυτοδιοίκηση, όταν μάλιστα είναι γνωστό πως ό,τι αποφασισθεί, εάν αποφασισθεί, θα ισχύει από 1-9-19 και εξής δηλ. από την επομένη δημοτική περίοδο;

Αυτό είναι σήμερα το μείζον θέμα της Αυτοδιοίκησης; Φυσικά όχι! Αυτά που καίνε σήμερα είναι η απαράδεκτη και αντισυνταγματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τα Οικονομικά δηλ. η αφαίμαξη των θεσμοθετημένων πόρων μας, θεσμικές βελτιώσεις στο υφιστάμενο νομικό καθεστώς που μας αφορά, η δυνατότητα να λειτουργούμε έστω και στοιχειωδώς. Με το άνοιγμα του χωροταξικού των δήμων τώρα, στην αρχή της δημοτικής περιόδου, απορρυθμίζονται και αποσυντονίζονται λειτουργικά οι δήμοι και δημιουργούνται διαλυτικές για τη συνοχή των δήμων εντάσεις στις Τοπικές Κοινωνίες.

Αυτό που κάνει η κυβέρνηση σήμερα δεν είναι διάλογος. Πρώτα εκδίδει την ΠΝΠ και μετά συζητάει μαζί μας. Πρώτα αρχίζει την συζήτηση για την λεγόμενη αναθεώρηση του Καλλικράτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μετά θα
μιλήσει μαζί μας. Αυτό είναι κατ΄ επίφαση διάλογος, τον οποίο δεν αποδεχόμαστε. Πρόκειται ουσιαστικά για ειλημμένες αποφάσεις οι  οποίες μας επιβάλλονται με ωμό τρόπο.


            Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

 

Σε ανάμνηση του ετήσιου τακτικού μας συνεδρίου σας επιδίδουμε μία αναμνηστική πλακέτα με απεικόνιση λεπτομέρειας από το ψηφιδωτό της πρόσφατης αρχαιολογικής ανακάλυψης στην Αμφίπολη. Βοά από τα σπλάχνα της η Μακεδονική γή ότι είναι Ελλάδα. Και οι λίθοι κεκράξονται. Την ώρα που οι ανιστόρητοι γείτονες κλέβουν ονόματα, ιστορία, σύμβολα και στήνουν αγάλματα, εμείς στην πατρίδα μας είχαμε στις αποθήκες του μουσείου Μπενάκη στου Ζωγράφου, στην Αθήνα, το έργο του αείμνηστου γλύπτη Παππά, τον ανδριάντα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου και επί 22 χρόνια δεν το τοποθετούσαμε. Φαίνεται ότι κρατούσε ακόμη, για χιλιάδες χρόνια, το αντιφιλιππικό και αντιμακεδονικό μένος του δεινού Αθηναίου ρήτορα Δημοσθένη. Ευτυχώς το υπερβήκαμε με τη λύση που έδωσε επιτέλους ο Δήμος Αθηναίων.

Τέλος κ. Πρόεδρε σας παραδίδω τον νόμο «περί συστάσεως των Δήμων» έτους 1834, το διάταγμα «περί διαιρέσεως του Βασιλείου και της διοικήσεώς του» (1833) και τον νόμο «περί εκλογής των Δημοτικών Αρχών» (1834) που είναι δημοσιευμένοι σε ΦΕΚ στην Ελληνική και τη Γερμανική γλώσσα και συνυπογράφονται πρώτα από τους Άρμανσπεργκ-Μάουερ-Έϊδεκ και ακολούθως από τους Έλληνες Γραμματείς της Επικράτειας. Οι συνειρμοί και τα συμπεράσματα δικά σας.

 
Σας ευχαριστώ.Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ/ΚΜ


Λάζαρος Κυρίζογλου

Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Mενεμένης