ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ    Ελάχιστοι είναι εκείνοι που αποτολμούν να κρίνουν την  δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα δηλαδή τους κριτές των πάντων. Θέλω να πω με ειλικρίνεια όλη την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος.    «Όλοι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ίδιοι». Απλά εδώ αναφερόμαστε σε ορισμένους μόνο δημοσιογράφους, που ασκούν ανέντιμη δημοσιογραφία και που δεν είναι λίγοι.
    Οι δημοσιογράφοι φέρουν μεγάλη ευθύνη ως συμμέτοχοι, ως συνένοχοι στη διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων με την πολιτική. Είναι γνωστό ότι ιδιοκτήτες μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών, μεγαλοπρομηθευτές του δημοσίου, είναι συγχρόνως και ιδιοκτήτες ή μέτοχοι μεγάλων Μ.Μ.Ε. (Τ.V. εφημερίδες, ραδιόφωνα) με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις για χειραγώγηση της πολιτικής και των πολιτικών.
    Η μη δίκαιη, η μη αντικειμενική, η κατευθυνόμενη και επομένως ανέντιμη δημοσιογραφία είναι άκρως επικίνδυνη.
    Η επιλεκτική προβολή κάποιων κομμάτων και πολιτικών προσώπων είναι διαφήμιση  είναι προπαγάνδα αν είναι είδηση.
    Πολύ σημαντικά στοιχεία προκύπτουν από την καταγραφή που πραγματοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) για τη χρονική έκθεση των πολιτικών κομμάτων στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2011 δείχνουν τον αποκλεισμό του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων όμως σύμφωνα με απόφαση του Ε.Σ.Ρ. μόνο το Alter θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, καθώς έχει το χαμηλότερο ποσοστό.
     Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μειωμένη προβολή επίσης, σε σχέση με το εκλογικό της ποσοστό, έχει η Ν.Δ. σε όλα τα κανάλια. Έλαβε 33.9% και έχει χρόνο κάτω του 25% δηλαδή 9% λιγότερο του ποσοστού της.     Υπερπροβολή, σχεδόν δέκα μονάδες πάνω από το εκλογικό της ποσοστό, έχει η κυβέρνηση. Έλαβε 43,9% και έχει χρόνο μέχρι 59% δηλαδή 15% μεγαλύτερο από το ποσοστό της. Ως «χαϊδεμένο παιδί» εμφανίζεται και το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ξεπερνάει η προβολή του κατά πολύ το ποσοστό του στη Βουλή. Έλαβε 4,6% και έχει χρόνο που φθάνει το 8% δηλ. μεγαλύτερο κατά 4% περίπου.
 

Στα ποσοστά του και λίγο περισσότερο προβάλλεται ΛΑΟΣ, άνιση όμως είναι η προβολή του ΚΚΕ. Έλαβε το Κ.Κ.Ε. το 7,54% και έχει χρόνο 5,5% δηλαδή μικρότερο κατά 2,4% μολονότι είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα Δυσανάλογα υψηλή προβολή, 3,8% του πολιτικού τηλεοπτικού χρόνου, έχει η Δημ. Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη στον ΣΚΑΪ, με έντονη προβολή και από το Mega και από άλλα κανάλια. Την ίδια μεταχείριση δεν έχει η Δημοκρατική Αριστερά, με σαφώς λιγότερη προβολή.
    Αν εδώ προσθέσουμε και την σχεδόν  μηδενική προβολή των θέσεων και των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (θα έλεγα μάλιστα την πολεμική που ασκείται) καταλαβαίνουμε ότι η ιδιοκτησία των τηλεοπτικών σταθμών και εργαζόμενοι σ’ αυτούς γνωστοί δημοσιογράφοι εκμεταλλεύονται τη θέση τους και προβάλουν ότι ακριβώς θέλουν οι ίδιοι. Γίνονται διακρίσεις και δεν υπηρετούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία.
    Η καταπάτηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας έχει ως αποδέκτη όλους εμάς, το τηλεοπτικό κοινό στην συγκεκριμένη περίπτωση, που δεν λαμβάνει αντικειμενική, ολοκληρωμένη και έγκυρη πληροφόρηση, πράγμα που αποτελεί υποχρέωση όλων των Μέσων και των λειτουργών τους κατά το Σύνταγμα.
    Ο σεβασμός του δικαιώματος έκφρασης και διατύπωση όλων των απόψεων, η διαφάνεια, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για ορθή ενημέρωση.  Οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να διαθέτουν ήθος,  αξιοπρέπεια και εντιμότητα. Η συμπεριφορά και το επαγγελματικό επίπεδό  τους  θα έπρεπε να είναι της υψηλότερης δυνατής στάθμης.


 Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
               
      Λάζαρος Κυρίζογλου