ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΣΣΟΜΕΝ    «Μια φορά κι έναν καιρό» υπήρχαν στην πατρίδα μας την Ελλάδα ένα πρωθυπουργός, ένας υπουργός Εσωτερικών κι ένας υπουργός Οικονομικών, που στις 18 Οκτωβρίου 2011 κήρυξαν τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης σε πολιτική επιστράτευση και προχώρησαν από την 18.00 ώρα της 18.10.2011 στην επίταξη οδηγών, απορριμματοφόρων φορτηγών και εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων για να μαζέψουν τα σκουπίδια.
Επέταξαν και το Δήμο μας. Χωρίς να μας ρωτήσουν. Χωρίς να υφίσταται στο δήμο μας «επιτακτική και κατεπείγουσα ανάγκη να αποτραπούν οι σοβαρότατοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της μακροχρόνιας μη αποκομιδής των απορριμμάτων από εργαζομένους στις υπηρεσίες καθαριότητας».
Αυτή την ανακρίβεια, αυτήν την αναλήθεια, αυτό το ψέμα έγραφε για το δήμο μας η απόφασή τους… και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ήταν μια παράνομη απόφαση αφού και δεν ήταν ουσιαστικά αληθινή και αγνόησαν, δεν ρώτησαν, το δήμο… Αγνόησαν το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Αυτοί που κάποτε αποκαλούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση «τρίτο βάθρο της δημοκρατίας». Στα λόγια. Γιατί στην πράξη κάνουν άλλα.


    Φυσικά δεν τους φοβηθήκαμε και δεν αποδεχθήκαμε, όπως έκαναν οι «πρόθυμοι» φιλοκυβερνητικοί δήμαρχοι, ούτε την επίδοση των φύλλων επιστράτευσης στους εργαζομένους μας ούτε την επίταξη των απορριμματοφόρων του δήμου μας. Σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων και πήραμε θέση υπέρ των δικαίων αιτημάτων τους. Είμαστε αντίθετοι με την εργασιακή εφεδρεία, που ουσιαστικά είναι απόλυση και με τις περικοπές των αποδοχών τους που φθάνουν μέχρι 40%.
    Δεν πιστεύουμε ότι αυτού του είδους τα ζητήματα λύνονται με επίδειξη αλλαζονείας και αυταρχισμού αλλά με διάλογο και συνεργασία. Με σχέδιο σοβαρό για διαχείριση κρίσεων, όπως η συγκεκριμένη. Αυτοί οι προμνημονευθέντες δεν τα διέθεταν.
    Έτσι μετά τη λήξη της απεργίας (21.10.2011 και ώρα 21.30) στον μεν δικό μας δήμο μέχρι την 23.10.2011 (Κυριακή ώρα 10.30) δηλαδή  σε μιάμιση μέρα είχε γίνει ολική αποκομιδή των απορριμμάτων, χωρίς να γίνει επίταξη – επιστράτευση, στους δήμους όμως των «πρόθυμων» δημάρχων να δεχθούν και να συμβάλλουν στην επίταξη δηλαδή στο «αποφασίζομεν και επιτάσσομεν» τα σκουπίδια έμειναν για πολλές μέρες στους δρόμους…


    Ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική με την οποία η χώρα οδηγείται σε βαθειά ύφεση, εξοντώνονται οι εργαζόμενοι και διαλύεται ο κοινωνικός ιστός. Κορύφωση αυτής της πολιτικής είναι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, που ήδη ψηφίσθηκε.
    Κυβέρνηση, ΔΝΤ και Τρόϊκα προωθούν νέα μέτρα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τα οποία οδηγούν σε νέες περικοπές μισθών και σε εργασιακές εφεδρείες δηλαδή απολύσεις. Ταυτόχρονα με την άγρια φοροεπιδρομή προωθείται η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και απειλείται και αυτή ακόμη η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
     
Με την ακολουθούμενη πολιτική μειώνεται ακόμη περισσότερο η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων (χωρίς να μειώνεται το κόστος ζωής, χωρίς να μειώνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΑΘ, του Φυσικού Αερίου, των Καυσίμων  κλπ), αυξάνεται η ανεργία, αυξάνονται τα λουκέτα στα μαγαζιά και οδηγούνται σε διάλυση οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα δημόσια αγαθά και οι δραστηριότητες του κράτους. Κι όλα αυτά χωρίς καν να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του χρέους της χώρας.
    Καταγγέλλουμε τις άγριες περικοπές των πόρων των δήμων μας, που οδηγούν την αυτοδιοίκηση και τις αυτοδιοικητικές δομές σε διάλυση. Η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για εξασφάλιση του λειτουργικού κόστους των δήμων και των αυτοδιοικητικών δομών και να σεβαστεί τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης που είναι κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα της Χώρας.
    Σ’ αυτούς τους αγώνες οι πλειοψηφίες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κ. Μακεδονίας, που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση, απουσίασαν και σιώπησαν ηχηρά και εκκωφαντικά. «Βάλανε πλάτη» στην κυβέρνηση και ευτέλισαν διαδικασίες και αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Σφυρίζανε αδιάφορα.
    Στον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη και στον πρώην δήμαρχο Κοζάνης, πρώην πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Πάρη Κουκουλόπουλο αφιερώνω τις εξής λέξεις: λογική, σύνεση, υπευθυνότητα, διαλλακτικότητα. Με νταηλίκια, με τελεσίγραφα, με αλλαζονικού τύπου δηλώσεις, με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα.
    «Μια φορά κι έναν καιρό» υπήρχαν … Έτσι θα λέμε για όλους αυτούς πολύ σύντομα… Άλλωστε στη συνείδηση των πολιτών έχουν καταρρεύσει.


Ένας ανυπότακτος και ανεπίτακτος δήμαρχος
Λάζαρος Κυρίζογλου