ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΩΖΟΥ

Σε μια  ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μαρτίου η τελετή αποκαλυπτηρίων  της προτομής του αείμνηστου ήρωα των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) και Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου, στον χώρο μνήμης, προ του Δημοτικού Σταδίου Αμπελοκήπων «Κωνσταντίνος Καραμανλής» (28ης Οκτωβρίου αριθ. 157, Αμπελόκηποι).

 

 

 

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση στην οποία χοροστάτησε ο πατέρας Κωνσταντίνος Χατζηαγγελίδης του Ιερού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου ενώ ακολούθησαν  η ομιλία – ανάγνωση της απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου Αμπελοκήπων – Μενεμένης από τον Δήμαρχο κ. Λάζαρο Κυρίζογλου καθώς και οι χαιρετισμοί του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Αμύνης της Κύπρου κ. Χρήστου Μαληκκίδη και του Προέδρου της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος κ. Κυριάκου Νεάρχου.

 Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία του Δημάρχου Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαϊδη για τη ζωή του ήρωα Δημάρχου Χριστόδουλου Σώζου.

 

 

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Αμπελοκήπων -Μενεμένης. Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού κ. Παύλο Κεσόγλου

 

 

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Σπύρος Μιλτιάδης, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νικόλαος Νικολαΐδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χρίστος Μαληκκίδης, ο εκπρόσωπος της  Εθνικής Φρουράς και υπαρχηγός του σώματος Αντιστράτηγος κ. Μαρκίδης, ο εκπρόσωπος του Γ΄ Σώματος Στρατού, συνταγματάρχης κ. Μαυράκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών ΕΛ. ΔΥΚ. 1974, κ. Στάικος Αθανάσιος, Βουλευτές, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμπελοκήπων  κ. Ελένη Κόπτη καθώς και Αντιδήμαρχοι και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε πολιτιστικό πρόγραμμα στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο με συγκροτήματα και καλλιτέχνες από την Κύπρο και το δήμο μας.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης είπε τα εξής:

 

 

 

 

«…ἀνδρῶν ἀγαθῶν ἔργῳ γενομένων ἔργῳ καὶ δηλοῦσθαι τὰς τιμάς».Για άνδρες οι οποίοι αναδείχθηκαν έμπρακτα γενναίοι, έμπρακτα πρέπει να αποδίδονται οι προς αυτούς τιμές. Αυτό γίνεται σήμερα. Τιμάμε με την σημερινή τελετή και την παρουσία όλων μας ένα μεγάλο Έλληνα, Πατριώτη και Ήρωα.

            Η σημερινή εκδήλωση είναι ένα μνημόσυνο εις μνήμην αιωνίαν του ήρωα Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου. Τον αγαπάμε, τον τιμούμε, τον θυμόμαστε. Και όποιον αγαπάς και μνημονεύεις, δεν πεθαίνει ποτέ. Ζει για πάντα στις καρδιές των ανθρώπων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπ’ όψιν του και τις διατάξεις του Δ.Κ.Κ. την εισήγηση του προέδρου μετην υπ’ αριθμ. 265/2016 απόφασή του αποφάσισε να εγκρίνει τη χωροθέτηση  μνημείου προτομής του Μακεδονομάχου Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου μπροστά στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων επί της Λεωφόρου 28ης Οκτωβρίου.

 

 

 

Ο Χριστόδουλος Σώζος (1872 - 1912) ήταν Ελληνοκύπριος δικηγόρος, επιχειρηματίας, βουλευτής και ο τέταρτος κατά σειρά δήμαρχος Λεμεσού. Με το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων και όντας εν ενεργεία Δήμαρχος, ήρθε στην Ελλάδα και κατατάχθηκε στον ελληνικό στρατό ως εθελοντής. Παρά την πρόταση του Βενιζέλου να τον τοποθετήσει στο Επιτελείο στην Αθήνα, αρνήθηκε και απαίτησε να σταλεί ως απλός στρατιώτης στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Κατετάγη στο Α’ Σύνταγμα Πεζικού του Διαδόχου. Στις μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, (Μάχη του Μπιζανίου), έπεσε ηρωικά μαχόμενος από τούρκικο βόλι στις 6 Δεκεμβρίου 1912, στο ύψωμα Προφήτης Ηλίας. Με τη θυσία του έγινε ο πρώτος και μόνος Δήμαρχος σε ολόκληρο τον ελληνισμό που έπεσε μαχόμενος σε μάχη ως απλός στρατιώτης.

 

Η πόλη των Ιωαννίνων σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θυσία του στην απελευθέρωση της, έδωσε το όνομα του σε δρόμο της ενώ έστησε και προτομή του στις όχθες της ιστορικής λίμνης της.

 

Υπήρξε εκ των πλέον ευγενών μορφών της Κύπρου, αγαπήθηκε και τιμήθηκε ακόμα και από τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι του αναγνώριζαν τη μεγαλοσύνη του.

 

Στο σημείο αυτό, στην καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στα όρια τριών δήμων, εδώ που κάθε μέρα προσέρχονται τουλάχιστον 2000 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέες και νέοι, θα βρίσκεται για πάντα η προτομή του ήρωα Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου. Για να θυμίζει στους σημερινούς Έλληνες και στις επερχόμενες γενιές μια πράξη αυτοθυσίας, φιλοπατρίας κι αγάπης άμετρης για την Μακεδονία την Ήπειρο κι όλη την Β. Ελλάδα.

Λαμπρός, ένδοξος κι επιφανής ήρωας κι Έλληνας υπήρξε ο αείμνηστος Δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος. Κι ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος.

Σ’ εμάς όλους  απομένει να τιμάμε αληθινά τη μνήμη του. Πώς όμως; Κάνοντας πράξη στη ζωή μας τις αρχές και τις αξίες για τις οποίες αυτός αγωνίσθηκε. Ας είναι αιωνία η μνήμη του. Αθάνατος!!!

Καλωσήλθατε στο δήμο μας Συνέλληνες Κύπριοι αδελφοί.

 

 

 

Όμως, δεν μπορώ να εγκαταλείψω το βήμα χωρίς την εξής αναφορά: Δεν είναι τυχαία η σημερινή ημέρα των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Χριστόδουλου Σώζου. Συμπληρώνονται εφέτος 61 χρόνια από τον ηρωϊκό θάνατο του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου. Την 3η Μαρτίου 1957 οι «πολιτισμένοι» Εγγλέζοι μετά από ολόκληρη μάχη με τον Γρηγόρη Αυξεντίου αποφάσισαν να περιλούσουν με βενζίνη τον χώρο του κρησφύγετού του και τον έκαψαν μέσα στο λημέρι του ζωντανό. Η Κύπρος και όλος ο Ελληνισμός τιμάμε ευλαβικά την μνήμη του.