ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε σε έργα ουσίας τα οποία πραγματοποιήθηκαν καθώς και σε έργα τα οποία έχουν προγραμματισθεί να εκτελεσθούν την επόμενη πενταετία. Στο τέλος της ομιλίας του ανακοίνωσε τους υποψήφιους Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Κυρίζογλου.

Δείτε σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/jbCzikAOEik

 

Αγαπητοί μου Συνδημότισσες – Συνδημότες

Σήμερα, εδώ στην αυλή του ιστορικού 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων, το οποίο ονοματοδοτήσαμε «Η ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ», για να θυμίζει την καταγωγή των πρώτων κατοίκων από την Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιούμε την τελευταία προεκλογική μας συγκέντρωση, πριν την ερχόμενη Κυριακή των εκλογών.

Η Δημοτική Συνεργασία, η παράταξη του ήπιου πολιτικού αυτοδιοικητικού λόγου, του ήπιου κλίματος, του Διαλόγου, της Συνεργασίας και της Ενότητας όλων των πολιτών είναι εδώ. Όχι σε κλειστά δωμάτια και κλειστές αίθουσες. Αλλά δημόσια. Ανοιχτή στο λαό. Με έμβλημά μας ένα λευκό περιστέρι που πετάει ψηλά και συμβολίζει το πνεύμα, την αγάπη, την ειρήνη μεταξύ μας. Γιατί όλοι μαζί έχουμε τον ίδιο καλό σκοπό. Γιατί τον τόπο μας τον έχουμε όλοι μαζί και θέλουμε να τον οδηγήσουμε ψηλά.

Φίλες και φίλοι

Όταν πρωτοασχολήθηκα με την αυτοδιοίκηση, είχα ένα όραμα: να δημιουργήσω μια ευρεία, ζωντανή αυτοδιοικητική παράταξη. Μια παράταξη που να προχωρεί με μεγάλα τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα. Μια παράταξη που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος. Να ενώνουμε δυνάμεις. Γιατί η ενότητα είναι η δύναμή μας. Που να υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του δήμου και των πολιτών, με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας. Και αυτό κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους νέους και τους καλούμε να μοιραστούν το όραμά μας.

Και ναι λοιπόν, κόντρα στην τοξικότητα και την πόλωση, μακριά από τις ανούσιες κομματικές αντιπαραθέσεις, το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πλουραλιστική ένωση δυνάμεων, με ένα πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο. Αυτό γεννά ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη, για περισσότερη δουλειά. Άλλωστε στο δήμο δεν ερχόμαστε για να περνάει η ώρα, όπως συνηθίζω να λέω αλλά για να παράξουμε έργο.

Φίλες και φίλοι

Το σήμερα είναι καλύτερο από το χθες! Το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα! Αισιοδοξείτε! Μιλάμε με το έργο μας κι αυτό θα σας παρουσιάσουμε με συντομία.

ΠΑΙΔΕΙΑ. Η Παιδεία στην κορυφή του αγώνα μας!

H πρώτη μας επιλογή, επένδυση στη γνώση. Πάντοτε η παιδεία αποτελούσε, ιδιαίτερα όμως σήμερα, καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του αύριο. Γι’ αυτό κι εμείς επενδύουμε συνεχώς στην παιδεία με πράξεις, δράσεις, εκδηλώσεις, με κοσμογονία σχολικών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Επενδύουμε στην εκπαίδευση για τους πολίτες του αύριο. Στηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς ικανοποιώντας τα αιτήματά τους.

 

Το έργο μας

 • Πετύχαμε την κατασκευή 18 νέων διδακτηρίων
 • Αναβαθμίσαμε ενεργειακά (κουφώματα, ταράτσες, παράθυρα, καυστήρες κ.λπ.) δέκα διδακτήρια
 • Διασφαλίσαμε τη διάσωση και τελικά την απόκτηση όλων των οικοπέδων στα οποία κτίσθηκαν πολλά από τα ανωτέρω διδακτήρια. Δεν επιτρέψαμε ως διοίκηση να χαθεί ούτε πιθαμή γης. Αυξήσαμε τη δημοτική περιουσία κατά 310.828,69 τ.μ. όσο είναι το 1/3 της συνολικής έκτασης των Αμπελοκήπων. Αυτό δεν το πέτυχε κανείς και ποτέ.
 • Στο έντυπό μας υπάρχει ονομαστική και αναλυτική καταγραφή τους.
 • Δρομολογήθηκε η κατασκευή του 5ου Δημοτικού Σχολείου (Φιλιππουπόλεως και Κέννεντυ) και του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου (απέναντι από το Grand Hotel).

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτισμός σημαίνει όραμα, ήθος, άξιες, πνεύμα, συμμετοχή, εξωστρέφεια, δημιουργία, ελευθερία έκφρασης, πειραματισμός. Είναι κοινωνικό κεφάλαιο και αποτελεί εφαλτήριο πνευματικής προόδου και ανάχωμα στον κοινωνικό μαρασμό.

Το έργο μας

 • Αποπερατώθηκε και λειτουργεί το ΚΑΡΑΠΑΝΤΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (με τη θεατρική σκηνή «Σοφία Βέμπο»).
 • Εκτελέσθηκαν οι παρεμβάσεις στην Πλατεία Τσομπάνογλου Μενεμένης και τοποθετήθηκε μνημείο της Μικρασιατικής Καταστροφής.
 • Τοποθετήθηκε μνημείο στον Άγιο Νεκτάριο.
 • Έγιναν εργασίες στο Πολιτιστικό Κέντρο Μενεμένης (Έλλης Αλεξίου).
 • Τοποθετήθηκε η προτομή του ήρωα Δημάρχου Λεμεσού Χριστοδούλου Σώζου στο χώρο μπροστά από το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων ‘’ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ’’.
 • Τοποθετήθηκε ο ανδριάντας του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην πλατεία Δημοκρατίας Αμπελοκήπων και η προτομή του Αρχιστράτηγου της Επανάστασης του 1821 στη Μακεδονία Εμμανουήλ Παππά στην ομώνυμη πλατεία (Ελευθερίας και 28ης Οκτωβρίου) στους Αμπελόκηπους.
 • Πραγματοποιoύμε πολιτιστικές εκδηλώσεις: κινηματογράφος, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ομιλίες, φεστιβάλ μουσικής, φεστιβάλ χορού, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, έργων τέχνης, παρουσιάσεις βιβλίων κ.λπ.
 • Ολοκληρώσαμε το Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο και τη μελέτη του Πολιτιστικού Κέντρου στην Έλλης Αλεξίου.
 • Προσθήκη νέου πετυχημένου θεσμού γευσιγνωσίας και πολιτισμού Καντίνα Φέστιβαλ.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το έργο μας

 • Ολοκληρώσαμε το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων «Κωνσταντίνος Καραμανλής» (επέκταση κερκίδων, κατασκευή στεγάστρου, ξενοδοχειακή υποστήριξη διεθνών αγώνων στίβου, ανοικτός χώρος στίβου με 9 διαδρόμους κ.λπ.).
 • Κατασκευή κλειστού προπονητηρίου στίβου «Αναστασία Κελεσίδου».
 • Κατασκευή 2 νέων κλειστών Σχολικών Γυμναστηρίων (Γεννηματά και τέρμα Πλαστήρα).
 • Κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου εξαρχής με φυσικό χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων.
 • Κατασκευή γηπέδων «Απόστολος Αστρεινίδης» και «Κωνσταντίνος Μιγκοτζίδης» με συνθετικό τάπητα και γηπέδων 5x5 «Βασιλική Μαυρουδάκη» στους Αμπελόκηπους.
 • Κατασκευή γηπέδων τένις (οδός Δενδροποτάμου), γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ και τοποθέτηση οργάνων ελεύθερα αθλούμενων στο πρώην Στρατόπεδο «Μ.Αλέξανδρος».
 • Τοποθέτηση οργάνων ελεύθερα αθλούμενων και κατασκευή 5x5 γηπέδων ποδοσφαίρου μπάσκετ στην ανάπλαση της οδού Δενδροποτάμου (Μενεμένη).
 • Ολοκλήρωση εργασιών και συντήρηση Δημοτικού Σταδίου «Αντώνης Καραφώτης» (Άγιος Νεκτάριος).
 • Οικονομική στήριξη και παροχή στέγης σε όλους του αθλητικούς συλλόγους, αντικατάσταση κερκίδων γηπέδου «Απόστολος Αστρεινίδης» .
 • Αθλητικές συναντήσεις (τουρνουά) ακαδημιών ποδοσφαίρου «Κωνσταντίνος Μιγκοτζίδης» και μπάσκετ «Θεόδωρος Μπακιρτζόγλου».
 • Εφαρμογή προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού.
 • Εφαρμογή προγράμματος «παιδί και θάλασσα».
 • Διοργάνωση αγώνων στίβου, ποδηλασίας και διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος».
 • Γήπεδο beach volley (οδός Ελευθερίας).
 • Ολική ανακατασκευή των γυμναστηρίων του αθλητικού κέντρου ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ στη Μενεμένη στην οδό Γ. Κυρίμη.

 

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Η νεολαία αποτελεί το δυναμικό αύριο αυτής της χώρας. Δυστυχώς, στα χρόνια της κρίσης δεν υπήρξαν κεντρικές – κρατικές-κυβερνητικές πολιτικές απασχόλησης για τη συγκράτηση-παραμονή των νέων της πατρίδα μας. Οι πολιτικές για τους νέους/νέες, για να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές, οφείλουν πρωταρχικά να πηγάζουν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το έργο μας

 • Με τις μελέτες και τη συμμετοχή μας σε προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας αλλά και με προσλήψεις συμβασιούχων (όλες με προκηρύξεις και μέσω ΑΣΕΠ) δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας και απασχολήσαμε περισσότερους από 3.000 ανέργους, μολονότι το κράτος υποχρεούται να εξασφαλίζει εργασία στους πολίτες του.
 • Δημιουργήσαμε νέα τμήματα και λειτουργούμε για τους νέους μας το Δημοτικό Ωδείο, τη φιλαρμονική, τμήματα αθλητισμού (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις κ.λπ.), χορού (παραδοσιακού, λάτιν, μπαλέτου κ.λπ.), γραφείο ανέργων κ.λπ.
 • Ήδη παρέχουμε δωρεάν ασύρματο internet στη Μενεμένη και στους Αμπελόκηπους.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δήμος – Πολίτες Καθαρή Συμμαχία!

Είμαστε ο πιο καθαρός δήμος! Με τον καλύτερο και πιο εκτεταμένο εορταστικό διάκοσμο.

Η καθαριότητα αποτελεί προτεραιότητά μας. Συνεργαζόμαστε με τους εργαζόμενους. Αναγνωρίζουμε τη δουλειά και την συνεισφορά τους, Πετυχαίνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό φάνηκε στη διάρκεια πολυήμερων πανελλαδικών απεργιών κατά τις οποίες ο δήμος μας ήταν καθαρός.

 • Αυξήσαμε την ανακύκλωση και γι’ αυτό πρόσφατα βραβευθήκαμε.
 • Αντικαταστήσαμε ρυπογόνα οχήματα με 19 νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (απορριμματοφόρα, ανυψωτικά, φορτηγά, σκαπτικά, σάρωθρα κ.λπ.) μέσω ΕΣΠΑ χωρίς οικονομική επιβάρυνση των δημοτών.
 • Καθαρίσαμε παρατημένα οικόπεδα, κατεδαφίσαμε χρόνια εγκαταλελειμμένα ακίνητα.

 

OΙΚΟΝΟΜΙΚΑ -ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το έργο μας

 • Στον Οικονομικό τομέα συντελέστηκε πράγματι ένα θαυμαστό έργο, παρά την περικοπή των πόρων στην αυτοδιοίκηση και χωρίς δανεισμό. Μολονότι, τόσο στο δήμο Αμπελοκήπων το 2003, όσο και στον ενιαίο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης το 2011, παραλάβαμε μεγάλα χρέη, καταφέραμε μέσα στη κρίση, με συνετή και διαφανή διαχείριση, να τα μηδενίσουμε και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό οικονομικά δήμο με πλεόνασμα (θετικό υπόλοιπο) 4,5 εκατομμύρια ευρώ.
 • Ακολουθήσαμε σταθερή πολιτική μείωσης των δημοτικών τελών, 38% για τα σπίτια και 40% για τα μαγαζιά στη Μενεμένη και 20% στους Αμπελόκηπους για να εξισωθούν της Μενεμένης που ήταν πιο ακριβά με αυτά των Αμπελοκήπων.
 • 50% μείωση των δημοτικών τελών για τους πολύτεκνους, τρίτεκνους, κωφούς, παραπληγικούς, ΑμΕΑ.
 • Στην τρέχουσα δημοτική περίοδο (2019 – 2023) διεκπεραιώσαμε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών 250.000 υποθέσεις πολιτών, χωρίς να προσμετρώνται οι επικυρώσεις εγγράφων και υπογραφών. Τα ΚΕΠ του δήμου μας κατατάσσονται στις πρώτες καλύτερες θέσεις των ΚΕΠ πανελλαδικά.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρά τις τεράστιες περικοπές των πόρων μας στην περίοδο της κρίσης αντέξαμε και συνεχίζουμε να αντέχουμε. Στηρίξαμε κοινωνικοπρονοιακά τους πολίτες με όλες τις δομές μας (βρεφικοί-παιδικοί σταθμοί, πολυϊατρείο, ιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, τμήμα ΑμΕΑ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, γραφείο ανέργων, κοινωνικό φαρμακείο και παντοπωλείο, τράπεζα ρούχων, Κέντρο Κοινότητας και το παράρτημα Ρομά στον Άγιο Νεκτάριο).

 • Δημιουργήσαμε κι λειτουργούμε συνολικά 9 Βρεφικούς – Παιδικούς σταθμούς, στους οποίους φοιτούν κάθε χρόνο 420 παιδιά περίπου.
 • Λειτουργούμε 4 ΚΑΠΗ με εγγεγραμμένα μέλη που ξεπερνούν τα 3.500 άτομα.
 • Λειτουργούμε 5 προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι που εξυπηρετούν 250 οικογένειες κάθε χρόνο.
 • Εγκαινιάστηκε και λειτουργεί η επέκταση του Δημοτικού Πολυιατρείου Αμπελοκήπων «Σταύρος Αντωνίου» (νέοι χώροι υποδοχής και νέα ιατρεία εξοπλισμένα με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα. Συνολικά εξυπηρετήθηκαν (υπηρεσίες υγείας) από το 2019 έως και σήμερα 115.000 άτομα (ιατρικές εξετάσεις, φυσικοθεραπείες, αιμοληψίες κλπ), από όλες τις δομές υγείας του δήμου μας.
 • Εγκαινιάσθηκε και λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας στο κτίριο του ΚΑΠΗ Μενεμένης (Έλλης Αλεξίου 10, 1ος όροφος), επίσης λειτουργεί και το παράρτημά του για πληθυσμό Ρομά στο Πολυκέντρο του Αγίου Νεκταρίου (Οδ. Ανδρούτσου 15, 1ος όροφος).
 • Στα τέσσερα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) φοιτούν 160 παιδιά κάθε έτος.
 • Στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ φοιτούν 40 παιδιά κάθε χρόνο.
 • Εθελοντισμός: Είναι αξιέπαινη και σημαντική η προσφορά του τμήματος εθελοντών του δήμου μας.
 • Δημοτική Τράπεζα Αίματος: Ευχαριστούμε τους αιμοδότες. Ελάτε κι εσείς. Γίνετε αιμοδότες. Βοηθήστε τους συνανθρώπους μας.
 • Παιδί και θάλασσα και Παιδικές Κατασκηνώσεις: Το πρόγραμμα υλοποιείται κάθε καλοκαίρι με επιτυχία.
 • Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε συγκοινωνία στο εσωτερικό του δήμου (Αμπελόκηποι-Μενεμένη-Άγιος Νεκτάριος και αντιστρόφως).
 • Χορηγήσαμε προνοιακού χαρακτήρα οικονομικές ενισχύσεις σε φτωχούς συμπολίτες μας, σύμφωνα με το νόμο και ύστερα από έρευνα κοινωνικού λειτουργού.
 • Ενισχύουμε οικονομικά τα συσσίτια των Ενοριών και του Θρησκευτικού Ομίλου «Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου» και του Φάρου του Κόσμου.
 • Δημιουργήσαμε σύστημα και διαδικασίες νόμιμης διαχείρισης των αδέσποτων ζώων: καθάρισμα-αποπαρασίτωση, στείρωση, τσιπάρισμα και απελευθέρωση από εκεί που παραλήφθηκε.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Δήμος μας αναγνωρίζει δημόσια το μεγάλο πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως αλλά και των ενοριών του δήμου μας. Στα 17 συσσίτια και τις 16 τράπεζες τροφίμων της Μητρόπολης, σιτίζονται 8.000 συνάνθρωποί μας.

Ο Δήμος μας κάθε χρόνο υποστηρίζει οικονομικά όλες τις ενορίες.

Με δική μας συνέργεια κατασκευάστηκε και λειτουργεί ο Παιδικός Σταθμός της Ενορίας Αγίου Παντελεήμονα.

 

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

Το έργο μας

Πετύχαμε τους μεγάλους στόχους μας μέσα στην κρίση!

 • Αντικατάσταση αγωγών δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης πολλών χιλιομέτρων σε όλο το δήμο.
 • Αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία με την κατασκευή εκατοντάδων φρεατίων απορροής ομβίων στην υψηλή ζώνη του δήμου και συνεχής καθαρισμός τους, ώστε να μην πλημμυρίζουμε.
 • Διάσωση και αγορά – απόκτηση όλων των ελεύθερων χώρων – οικοπέδων.
 • Παραχώρηση στο δήμο 161.000 τ.μ. από το Στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος» και ολοκλήρωση και κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Υπόγεια οδός Μενεμένης και πεζοδιάβαση (Μοναστηρίου – Έλλης Αλεξίου- Αγίας Παρασκευής και αντιστρόφως).
 • Κόμβος Κ-16 (Λαχαναγοράς) και ανισόπεδοι κόμβοι στη Δυτική Περιφερειακή οδό. Και για τα δύο αυτά μεγάλα έργα οι παρεμβάσεις και οι πιέσεις μας ήταν αποτελεσματικές. Λύθηκαν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
 • Δυτικό Θαλάσσιο Μέτωπο. Αναδείξαμε το πρόβλημα. Π.Κ.Μ., ο Δήμος μας, ο Δήμος Δέλτα και το Α.Π.Θ. πετύχαμε την δημοπράτηση μελετών και έγιναν τα έργα εξυγίανσης, προστασίας και υποδομών.
 • Συντήρηση και βαφή όλων των εργατικών κατοικιών στο δήμο μας (Δαβάκη – Κένεντυ, Λιγδών – Αγίων Πάντων – Κατσάνου – Βαϊνδηρίου) χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων και μεγάλη αστική ανάπλαση.
 • Κατασκευή 10 γηπέδων (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις).
 • Ανάπλαση, αναβάθμιση ζώνης πρασίνου, άθλησης και αναψυχής κατά μήκος της Λεωφόρου Δενδροποτάμου.
 • «Καραπάντσειο» Πολιτιστικό Κέντρο (με θεατρική σκηνή Σοφία Βέμπο).
 • Ήδη προστέθηκαν στα 19 νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας οχήματα του δήμου 1 καινούργιο λεωφορείο 50 θέσεων (μία θέση για ΑΜεΑ) και άλλα ηλεκτροκίνητα-επιβατικά αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού και ένα ηλεκτροκίνητο φορτηγό, μέσω ΕΣΠΑ και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του δήμου και των δημοτών.
 • Επέκταση του σχεδίου πόλης της Δημοτικής Κοινότητας Μενεμένης και στην περιοχή των Λαχανοκήπων.
 • Αστικές αναπλάσεις: Φιλιππουπόλεως, Δαβάκη, Ελευθερίου Βενιζέλου. Δημοπρατήθηκαν και βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη των εργασιών.
 • Στη Μενεμένη πίσω από τις οικοδομές της Πρόνοιας εκτελέσθηκε.
 • Στον Αγ. Νεκτάριο είναι προς δημοπράτηση (4,2 εκ. ευρώ).
 • Δημοπρατήθηκαν οι αστικές αναπλάσεις κι έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι για τη νησίδα της 28ης Οκτωβρίου (Αμπ/ποι), νησίδα Μοναστηρίου και Βόσπορος (Μενεμένη).
 • Κατασκευή κολυμβητηρίου στο πρώην στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος». Το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και πρόκειται να δημοπρατηθεί άμεσα. Ένα όνειρο δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα.
 • Αντικατάσταση παλαιάς-επικίνδυνης (70 ετών) πεζογέφυρας ΟΣΕ με νέα, σύγχρονη με ανελκυστήρες και δυνατότητα χρήσης και από ΑμΕΑ (Γ.Χαλκίδη-Μοναστηρίου). Το έργο δημοπρατήθηκε και πρόκειται να ξεκινήσει.
 • Επέκταση του μετρό (Ν. Σ. Σταθμός, Αμπελόκηποι, Μενεμένης, Εύοσμος – Κορδελιό). Ήδη ξεκίνησαν οι πρόδρομες μελέτες.
 • Στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος»: Ολοκλήρωση των έργων και περαιτέρω αξιοποίησή του για χρήσεις κοινής ωφέλειας (πολιτισμός, αθλητισμός, αναψυχή, πράσινο), σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΓΠΣ και το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιό του, το οποίο εκπονήσαμε (κτίριο master chef, κολυμβητήριο, πράσινο).
 • Αντικατάσταση φωτισμού δήμου με νέο τύπου led για εξοικονόμηση πόρων και περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών. Δημοπρατήθηκαν και υπάρχουν ανάδοχοι.

Όλα τα έργα στα οποία αναφέρθηκα έχουν διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις. Δεν πρόκειται για ΘΑ…

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ

Η τοπική αγορά υφίσταται τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ο δήμος μας κόντρα στις μνημονιακές – κυβερνητικές, οικονομικές, πολιτικές ακολούθησε πολιτική μείωσης των δημοτικών τελών, παρά τις μεγάλες περικοπές των πόρων μας.

Το έργο μας

 • Εγκατάσταση εορταστικού διάκοσμου σε όλο τον ενιαίο δήμο μας.
 • Συντήρηση του εσωτερικού οδικού δικτύου.
 • Συνεχής μείωση δημοτικών τελών.
 • Καθαριότητα και πλύσιμο οδών-πλατειών.
 • Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών και αθλητικών γεγονότων (Χαλκίδεια, ποδηλατικός γύρος, διεθνής Μαραθώνιος κ.λπ.).
 • Διοργάνωση Ανθοέκθεσης και φεστιβάλ καντίνας με προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών.
 • Δημιουργία και λειτουργία 10 χώρων ελεύθερης δωρεάν στάθμευσης
 • Ρυθμίζουμε σε δόσεις οφειλές.
 • Υλοποιούμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης Follow Green σε συνεργασία με τοπικά καταστήματα, με συμμετοχή γονέων, εκπαιδευτικών και 2.500 μαθητών δημοτικών σχολείων, με όφελος δώρα και εκπτωτικά bonus από τα τοπικά καταστήματα.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΡΑΣΙΝΟ

Η πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί κορυφαία επιλογή μας. Για μια καλύτερη ζωή, πρωταρχικό ρόλο παίζει η ποιότητα του περιβάλλοντος.

Το έργο μας

 • Έγινε καθαρισμός κοίτης χειμάρρου Δενδροποτάμου, ύστερα από καταγγελίες μας και προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
 • Καμπάνιες ενημέρωσης και ανάδειξης του σοβαρού προβλήματος της ρύπανσης του δυτικού θαλασσίου μετώπου αλλά και για την ατμοσφαιρική ρύπανση (έγιναν εισαγγελικές έρευνες ύστερα από καταγγελίες μας). Ήδη δημοπρατήθηκαν οι μελέτες για την προστασία και ανάδειξη-αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου. Το έργο εκτελέσθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του.
 • Συνεχείς δενδροφυτεύσεις.
 • Κατασκευή νέων παιδικών χαρών και ανακαίνιση – συντήρηση υφισταμένων.
 • Κατασκευή πάρκου στο Φιλίππου, στη θέση του ασφαλτοστρωμένου χώρου, όπου θα κατασκευάζονται ένα γυμνάσιο, το οποίο δε χρειάζεται να γίνει. Αυτό το πάρκο μαζί με την δια πλάτυνση των πεζοδρομίων και τη μονοδρόμηση της Μ. Αλεξάνδρου και της Γ. Χαλκίδη αλλάζουν την εικόνα στο κέντρο των Αμπελοκήπων.

Κυρίες και κύριοι

Το έργο μας όμως είναι σημαντικό και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) της οποίας διετέλεσα Πρόεδρος την περίοδο 2014-2019 και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπολίτες μου, γιατί σ΄αυτούς τα οφείλω όλα. Στην αγάπη και την εμπιστοσύνη τους και στους συνεργάτες μου υποψηφίους και Δημοτικούς Συμβούλους όλα αυτά τα χρόνια. Ε! ναι λοιπόν. Βάλαμε το Δήμο μας στο χάρτη της Αυτοδιοίκησης με πιο έντονα γράμματα. Όταν έλεγες παλιά δήμος Αμπελοκήπων, μας θεωρούσαν πολλοί ότι είμαστε οι Αμπελόκηποι της Αθήνας ή τα Αμπελάκια της Λάρισας.

Κυρίες και Κύριοι

 • Η Δημοτική περίοδος 2019-2023 βαδίζει προς το τέλος της. Ήταν μια περίοδος, στην οποία ως δημοτική αρχή υλοποιήσαμε τις προγραμματισμένες δράσεις μας, τολμήσαμε στις επιλογές μας, υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Αντέξαμε στη βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Στηρίξαμε με τις κοινωνικοπρονοιακές δομές μας τους πολίτες. Ιδιαίτερα τους οικονομικά αδύναμους. Ασκήσαμε τα καθήκοντα που μας αναθέσατε με δικαιοσύνη, αξιοκρατία, διαφάνεια, υπευθυνότητα και ευαισθησία. Δημιουργήσαμε με τους πολίτες μία μεγάλη συμμαχία εμπιστοσύνης, χωρίς διακρίσεις, η οποία αγκαλιάστηκε απ’ όλους ανεξαρτήτως ιδεολογίας.
 • Σταθήκαμε απέναντι στη λαίλαπα των δυσμενών για την αυτοδιοίκηση και για τους πολίτες μνημονιακών πολιτικών της κεντρικής εξουσίας, με όλες τις κυβερνήσεις. Με πράξεις συγκεκριμένες όχι στα λόγια.
 • Πετύχαμε την απόδοση 161 στρεμμάτων από το πρώην Στρατόπεδο «Μ. Αλέξανδρος». Συνεχίζουμε τους αγώνες μας, μαζί με όλους τους δήμους, για την απόδοση όλων των Στρατοπέδων στους δήμους, μόνο για χρήσεις κοινής ωφέλειας. Διενεργήσαμε δημοψήφισμα με καθαρή θέση κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συνεχίσαμε τον αγώνα, γιατί το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Ήδη το νέο επανακρατικοποίηθηκε με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Πετύχαμε το στόχο μας.
 • Δεν δώσαμε τους πόρους του δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος για να τα παίξει η τότε κυβέρνηση στην Χρηματιστηριακή αγορά σε repos. Δεν είμαστε υπάλληλοι καμιάς κυβέρνησης. Είμαστε εκπρόσωποι όλων των πολιτών του δήμου μας, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετούμε.
 • Διαχειριστήκαμε κρίσεις (έντονες χιονοπτώσεις και πολυήμερος παγετός, εκκένωση περιοχών για εξουδετέρωση βόμβας, πολυήμερες απεργίες εργαζομένων στην καθαριότητα, μεγάλες βροχοπτώσεις κ.λπ.) με επιτυχία. Στη διαχείριση κρίσεων φαίνεται άλλωστε και αποδεικνύεται η ικανότητα, η αξιοσύνη και αξιοπιστία κάθε διοίκησης. Δημιουργήσαμε ήδη ένα ισχυρό οικονομικά και αποτελεσματικό δήμο μέσα στην οικονομική κρίση. Σύμφωνα με ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση ο δήμος μας αναδείχθηκε στην κατηγορία των μεγάλων αστικών δήμων της χώρας μας στην 4η θέση πανελλαδικά (μεταξύ των 325 της χώρας) ως προς την συνολική του αποτελεσματικότητα, τον οικονομικό προγραμματισμό και την ανταποδοτικότητα προς όφελος των πολιτών. Επίσης το 2017, η Επιτροπή Επιλογής Έργων του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, κατά την απονομή των Ετήσιων Βραβείων Αρχιτεκτονικής, μεταξύ 19 συμμετεχόντων έργων βράβευσε το «Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο» με τη θεατρική σκηνή του «Σοφία Βέμπο», στην κατηγορία «Κτίρια Κοινόχρηστης Λειτουργίας». Ακολούθησε στις 1.3.19 δεύτερη διεθνής διάκριση και βράβευση, ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα: επιλέχθηκε από το περιοδικό ΔΟΜΕΣ (Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής) μαζί με 9 έργα στην κατηγορία «Καλύτερο Πραγματοποιημένο Έργο».
 • Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές για τη νέα δημοτική περίοδο 2024-2028, το ψηφοδέλτιο της παράταξής μας «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» είναι έξω από ανούσιες κομματικές περιχαρακώσεις. Δεν ανακαλύψαμε τώρα τον ανεξάρτητο και τον αδέσμευτο χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης. Πάντοτε αυτό πιστεύαμε, αυτό διακηρύσσουμε και αυτό κάνουμε πράξη. Ανήκουμε στο «κόμμα» του λαού του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, διασφαλίζοντας σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
 • Σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας το όραμα, τους στόχους και την πραγμάτωσή τους. Σας καλούμε σε μια κοινή προσπάθεια και συμπόρευση, όλες και όλους, για ένα δήμο δυναμικό, για ένα δήμο αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και προόδου.
 • Παρουσιαζόμαστε ενώπιόν σας με το έργο και το πρόγραμμά μας.

Κυρίες και Κύριοι

Απευθύνομαι από αυτό εδώ το βήμα σε όλους σας χωρίς διακρίσεις. Σας ευχαριστούμε για την τιμή και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε τα προηγούμενα χρόνια. Σας καλούμε να μας στηρίξετε ξανά. Να μοιρασθούμε το όραμά μας.

Καλώ όλους εκείνους που συμμερίζονται την αγωνία και τις ελπίδες μας για το μέλλον του τόπου μας, όλους εκείνους που θέλουν και ποθούν την περαιτέρω αναγέννηση του τόπου μας, να συστρατευθούν μαζί μας. Απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τους νέους τους καλώ να αποτελέσουν την πρωτοπορία σε μία νέα εξόρμηση δημιουργίας για ένα ισχυρό, σύγχρονο δήμο, που θα ακτινοβολεί και θα πρωταγωνιστεί.

Να δείξετε την εμπιστοσύνη σας και να μας ψηφίσετε. Κλείστε τα αυτιά σας στις σειρήνες της πόλωσης και της κομματικής αντιπαράθεσης. Σκεφθείτε αυτοδιοικητικά για το καλό του τόπου μας. Γνωριζόμαστε καλά. Ζητάμε να μας κρίνετε με βάση το έργο μας και το πρόγραμμά μας. Αυτό το έργο που σας παρουσίασα. Που είναι πραγματικότητα. Που φαίνεται και το βλέπετε. Μόνον όσοι είναι τυφλωμένοι από την εμπάθεια δεν μπορούν, γιατί δεν θέλουν να δουν. Μιλάμε με το έργο μας. Μαζί συνεχίζουμε. Αξίζει να συμμετέχετε!

Σας ευχαριστώ.