Πραγματοποιήθηκε η προεκλογική ομιλία στην περιοχή Καζαντζάκη

Πραγματοποιήθηκε η προεκλογική ομιλία στην περιοχή Καζαντζάκη

Πραγματοποιήθηκε η πέμπτη προεκλογική ομιλία του επικεφαλής της Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης Πολιτών «Δημοτικής Συνεργασίας» και υποψήφιου Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Λάζαρου Κυρίζογλου, το απόγευμα της Πέμπτης 5 Οκτωβρίου στην περιοχή Καζαντζάκη και Βοσπόρου στην Μενεμένη.   

Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε σε έργα ουσίας τα οποία πραγματοποιήθηκαν  καθώς και σε έργα τα οποία έχουν προγραμματισθεί να εκτελεσθούν την επόμενη πενταετία  του. Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Κυρίζογλου.

            Αγαπητοί Συμπολίτες μας της περιοχής Καζαντζάκη και Βοσπόρου της Κοινότητας Μενεμένης του Δήμου μας. Της περιοχής κάτω από τις γραμμές του Ο.Σ.Ε.

Ξαναβρισκόμαστε, ξανασυναντιόμαστε, όπως σ’ όλες τις γειτονιές του ενιαίου δήμου μας, έτσι κι εδώ, 3 ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές.

            Είμαστε υπέρ της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των περιοχών του δήμου μας. Με την ίδια αγάπη και την ίδια φροντίδα και την ίδια ευαισθησία, για όλες τις περιοχές. Με το ίδιο μεγαλύτερο ενδιαφέρον και έργο για τη δική σας περιοχή.  

            Το 2011, όταν έγινε η συνένωση μας, Αμπελοκήπων και Μενεμένης, σε ενιαίο δήμο, η διαφορά και οι ανισότητες ήταν ολοφάνερες. Σήμερα όμως φαίνεται ολοκάθαρα η ίδια, ίση, δίκαιη αντιμετώπιση όλων των περιοχών του δήμου μας. Μάλιστα δε με περισσότερη ευαισθησία για τη δική σας περιοχή.

            Δημιουργήσαμε δωρεάν εσωτερική δημοτική συγκοινωνία Αμπελόκηποι-Μενεμένη-Δενδροπόταμος και αντιστρόφως. Θα μιλήσω μόνο για την περιοχή κάτω από τις γραμμές του ΟΣΕ δηλαδή τη δική σας περιοχή, με έργα συγκεκριμένα κι όχι με λόγια. Ακούστε λοιπόν:

 • Σταματήσαμε την περαιτέρω ανοικοδόμηση στην περιοχή. Σώσαμε όλους του μη δομημένους χώρους με τροποποίηση του Γ.Π.Σ. στην περιοχή. Κατοχυρώσαμε υπέρ του δήμου το κόκκινο κτήριο.
 • Αγοράσαμε το οικόπεδο στην οδό Αφροδίτης για κατασκευή νηπιαγωγείου και παιδικής χαράς. Ήδη εντάχθηκε σε πρόγραμμα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
 • Αγοράσαμε οικόπεδο και παλαιό διατηρητέο κτίσμα στην οδό Γεωργίου Κυρίμη (το ακίνητο Κωνσταντινίδη) με χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του δήμου.
 • Συντηρήσαμε ως δήμος πολλές φορές την πεζογέφυρα την μεταλλική που έχει ο Ο.Σ.Ε. στην περιοχή, μολονότι αυτό είναι δικό του έργο.
 • Στον τομέα της καθαριότητας γίνεται κανονικά αποκομιδή κάθε μέρα όπως σε όλο το δήμο. Μπορείτε να δείτε και να συγκρίνετε την καθαριότητα με άλλους δήμους.
 • Ασφαλτοστρώσαμε και διαγραμμίσαμε την οδό Μοναστηρίου και έχουμε και μελέτη για την Βιοκλιματική ολική ανάπλαση της οδού Μοναστηρίου, ή οποία εντάχθηκε σε πρόγραμμα, δημοπρατήθηκε και πρόκειται να ξεκινήσει.
 • Κατεδαφίσαμε όλα τα άδεια παλιά ερειπωμένα κτίρια της άλλοτε Ομοσπονδίας, που ήταν χώρος ρύπανσης αισθητικής και υγιειονομικής. Στο χώρο τους κτίσθηκε το καινούργιο σχολείο. Επεκτείναμε τον δημοτικό φωτισμό και πίσω από τις πολυκατοικίες. Είμαστε σε συνεννόηση τον ιδιοκτήτη του διπλανού στο σχολείο οικοπέδου για τον πλήρη καθαρισμό και υποβίβασή του. Καλέσαμε ήδη την ιδιοκτήτρια εταιρία και θα επιμείνουμε περισσότερο, ώστε ο χώρος Μοναστηρίου – Καζαντζάκη – Μουτάφη να καθαρισθεί και να απορρυπανθεί.
 • Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν  η υπόγεια οδός οχημάτων Μενεμένης, Αγίας Παρασκευής-Έλλης Αλεξίου- Μοναστηρίου και αντιστρόφως και η πεζοδιάβαση κάτω από τις γραμμές του ΟΣΕ στην οδό Αγ. Παρασκευής. Ένα έργο σημαντικό, χάρις στους αγώνες μας.
 • Κατασκευάσαμε καινούργια: παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο (από τα καλύτερα στην Ελλάδα) στην περιοχή Καζαντζάκη, στην περιοχή σας στα οποία εξυπηρετούνται και όλα τα παιδιά του Βοσπόρου. Η περιοχή ήταν αχαρτογράφητη. Δεν υπήρχε τίποτε από όλα αυτά, πριν το 2011. Όταν μιλούσα για όλα αυτά άλλοι δεν πίστευαν καθόλου κι άλλοι κοιτούσαν και άκουγαν με δυσπιστία. Σήμερα όλοι όμως έχουν μάτια και βλέπουν. Και πιστεύουν. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Λέμε αλήθειες. Είμαστε αξιόπιστοι. Κάνουμε έργο. Δεν ανακαλύψαμε τη γειτονιά, την περιοχή σας τώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, όπως κάποιοι. Ήμασταν και είμαστε συνεχώς κοντά σας.
 • Τροποποιήσαμε το ΓΠΣ Μενεμένης και έτσι θα κατασκευασθεί στο Μεγάλο οικόπεδο επί της οδού Μοναστηρίου, απέναντι από το ξενοδοχείο Grand Hotel, νέο διδακτήριο για το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αμπελοκήπων-Μενεμένης, νέος Ιερός Ναός Αγίου Πολυκάρπου και έξι (6) στρέμματα πράσινο-ανάπλαση (με ένα εκατομμύριο ευρώ εγκεκριμένο προϋπολογισμό από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας). Στηρίξαμε υλικά και οικονομικά την ενορία του Αγίου Πολυκάρπου, την οποία θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε. Την ευχαριστούμε για το έργο που παράγει τόσο το πνευματικό όσο και το κοινωνικό.
 • Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη από το 2011 στη Μενεμένη 38% και 40% σε μαγαζιά και σπίτια για να εξισώθουν με αυτά του Δήμου Αμπελοκήπων, όπως το είχαμε υποσχεθεί. Παράλληλα έχουμε μειωμένα κατά 50% δημοτικά τέλη για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑμΕΑ. Δείτε στην οδό Μοναστηρίου, στην οδό Γιαννιτσών, στα όρια μας με το Δήμο Θεσσαλονίκης, τι πληρώνει ένα σπίτι ή ένα μαγαζί σε δημοτικά τέλη στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τι στο δικό μας δήμο. Η διαφορά μας είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε πολύ χαμηλότερα δημοτικά τέλη.
 • Συντηρήσαμε και στεγανώσαμε το δημοτικό κτίριο στην οδό Φαίδωνος το οποίο ήταν σε κακή κατάσταση.
 • Λειτουργούμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με παροχή κοινωνική στήριξης ανήμπορων ατόμων και οικογενειών στην περιοχή, όπως σε όλο το δήμο.
 • Διοικούμε το δήμο με νομιμότητα, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και προς όφελος των πολιτών. Αυτό ήδη αναγνωρίζεται από εξωτερικές αξιολογήσεις, όχι από δικές μας. Από αξιολογήσεις ελλαδικές και διεθνείς. Έχουμε ΚΕΠ, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, μέσα στην πρώτη δεκάδα πανελλαδικά. Ο δήμος μας κατατάχθηκε μέσα στους (4) καλύτερους δήμους από τους 332 της χώρας μας ως προς την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. Ο δήμος μας βραβεύτηκε δύο (2) φορές σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για το Καραπάντσειο πολιτιστικό κέντρο.
 • Ασκήσαμε πίεση και εγγράφως, πολλές φορές και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τον ΟΣΕ για να απομακρύνει τους σωρούς των απορριμμάτων και μη χρήσιμων υλικών και για την κοπή των χόρτων στο χώρο του. Τον ΟΣΕ που δεν μπόρεσε να τον κρατήσει το Ελληνικό Δημόσιο και τον πούλησε στο Ιταλικό Κράτος.
 • Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής και όσους δεν είναι δημότες, γνωρίζουμε την κατάσταση και την εικόνα της περιοχής, να μην πετάνε σκουπίδια ανεξέλεγκτα να μην καταστρέφουν και να σέβονται τον δημόσιο χώρο, τις συντηρήσεις και τις κατασκευές που έγιναν και θα γίνουν. Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα κάναμε όλα. Όμως κάναμε πολλά και θα συνεχίσουμε κάνοντας περισσότερα ακόμη στην επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο.
 • Καταθέσαμε υπομνήματα και κάναμε και παραστάσεις και στην προηγούμενη και στην σημερινή Κυβέρνηση για την επαναχορήγηση των προνοιακών βοηθημάτων σε υπερήλικες Έλληνες Παλιννοστήσαντες Ποντίους και Βορειοηπειρώτες.  Στηρίζουμε αυτό το κοινωνικό, δίκαιο και ανθρώπινο δικαίωμα. Ήδη έγιναν τα πρώτα θετικά βήματα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια.
 • Έχουμε καταρτίσει ένα συνδυασμό εκλεκτών και άξιων υποψηφίων. Ένα συνδυασμό υποψηφίων και Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων, ορισμένοι μάλιστα και από την περιοχή σας.

Σας καλούμε να έλθετε κοντά μας. Στον κοινό αγώνα για το καλό του τόπου μας. Στεκόμαστε δίπλα σας. Είμαστε κοντά και μαζί σας με όλες τις δομές και τις υπηρεσίες του δήμου μας. Έχουμε αξιοπιστία. Μιλάμε με το έργο μας, το οποίο θα συνεχίσουμε. Σας ευχαριστώ.