Πραγματοποιήθηκε η προεκλογική ομιλία στην Πλατεία Τσομπάνογλου

Πραγματοποιήθηκε η προεκλογική ομιλία στην Πλατεία Τσομπάνογλου

Δυναμικά συνεχίζονται οι προεκλογικές ομιλίες του επικεφαλής της Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης Πολιτών «Δημοτικής Συνεργασίας» και υποψήφιου Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Λάζαρου Κυρίζογλου. Το απόγευμα της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ακόμη μια ομιλία στην πλατεία Κωνσταντίνου Τσομπάνογλου στην Μενεμένη.   

Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε σε έργα ουσίας τα οποία πραγματοποιήθηκαν  καθώς και σε έργα τα οποία έχουν προγραμματισθεί να εκτελεσθούν την επόμενη πενταετία  του. Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Κυρίζογλου.

Αγαπητοί μου Συνδημότισσες – Συνδημότες

Η Δημοτική Συνεργασία, η παράταξη του ήπιου πολιτικού αυτοδιοικητικού λόγου, του Διαλόγου, της Συνεργασίας και της Ενότητας όλων των πολιτών, σήμερα είναι εδώ. Όχι σε κλειστά δωμάτια και κλειστές αίθουσες. Αλλά δημόσια. Ανοιχτή στο λαό. Με έμβλημά μας ένα λευκό περιστέρι που πετάει ψηλά και συμβολίζει το πνεύμα, την αγάπη, την ειρήνη μεταξύ μας. Γιατί όλοι μαζί έχουμε τον ίδιο καλό σκοπό. Γιατί τον τόπο μας τον έχουμε όλοι μαζί και θέλουμε να τον οδηγήσουμε ψηλά.

Η Δημοτική περίοδος 2019-2023 βαδίζει προς το τέλος της. Ήταν μια περίοδος, στην οποία ως δημοτική αρχή υλοποιήσαμε τις προγραμματισμένες δράσεις μας, τολμήσαμε στις επιλογές μας, υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Αντέξαμε στη  βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Αντέξαμε στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση του κορωνοϊού. Στηρίξαμε με τις κοινωνικοπρονοιακές δομές μας τους πολίτες. Ιδιαίτερα τους οικονομικά αδύναμους. Ασκήσαμε τα καθήκοντα  που μας αναθέσατε με δικαιοσύνη, αξιοκρατία, διαφάνεια, υπευθυνότητα και ευαισθησία. Δημιουργήσαμε με τους πολίτες μία μεγάλη συμμαχία εμπιστοσύνης, χωρίς διακρίσεις, η οποία αγκαλιάστηκε απ’ όλους ανεξαρτήτως ιδεολογίας.

Πετύχαμε την ανάδειξη του σοβαρού  προβλήματος της απορρύπανσης, της προστασίας και τελικά της ανάπλασης του Δυτικού Θαλασσίου Μετώπου. Ήδη το έργο εκτελέσθηκε. Διαχειριστήκαμε κρίσεις (έντονες χιονοπτώσεις και πολυήμερος παγετός, εκκένωση περιοχών για εξουδετέρωση βόμβας, μεγάλες βροχοπτώσεις κ.λπ.) με επιτυχία. Στη διαχείριση κρίσεων φαίνεται άλλωστε και αποδεικνύεται η ικανότητα, η αξιοσύνη και αξιοπιστία κάθε διοίκησης. Δημιουργήσαμε ήδη ένα ισχυρό οικονομικά και αποτελεσματικό δήμο μέσα στην οικονομική κρίση.

Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές για τη νέα δημοτική περίοδο 2024-2028, το ψηφοδέλτιο της παράταξής μας «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» είναι έξω από τις ανούσιες κομματικές περιχαρακώσεις. Δεν ανακαλύψαμε τώρα τον ανεξάρτητο και τον αδέσμευτο χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης. Τον προβλέπει το Σύνταγμα της πατρίδας μας. Πάντοτε αυτό πιστεύαμε, αυτό διακηρύσσουμε και αυτό κάνουμε πράξη. Ανήκουμε  στο «κόμμα» του λαού του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, διασφαλίζοντας σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Σας καλούμε να μοιραστείτε μαζί μας το όραμα, τους στόχους και την πραγμάτωσή τους. Σας καλούμε σε μια κοινή προσπάθεια και συμπόρευση, όλες και όλους, για ένα δήμο δυναμικό, για ένα δήμο αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και προόδου. Παρουσιαζόμαστε ενώπιόν σας με το έργο και το πρόγραμμά μας. 

 

ΠΑΙΔΕΙΑ

H πρώτη μας επιλογή, επένδυση στη γνώση. Πάντοτε η παιδεία αποτελούσε, ιδιαίτερα όμως σήμερα, καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του αύριο. Γι’ αυτό κι εμείς επενδύουμε συνεχώς στην παιδεία με πράξεις, δράσεις, εκδηλώσεις, με κοσμογονία σχολικών κτιρίων και εγκαταστάσεων. Επενδύουμε στην εκπαίδευση για τους πολίτες του αύριο. Στηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς ικανοποιώντας τα αιτήματά τους. Κατασκευάσαμε 18 νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια.

Ως διοίκηση του Δήμου, σας παρουσιάζουμε το έργο μας:

 • Υπόγεια πεζοδιάβαση και υπόγεια οδός οχημάτων Αγίας Παρασκευής-Μοναστηρίου και αντιστρόφως και συντήρηση της οδού Μοναστηρίου. Ένα έργο μεγάλο, σημαντικό που εκτελέσθηκε με δική μας πρωτοβουλία με την πίεση και τον αγώνα μας.
 • Ο νέος εορταστικός διάκοσμος στη Μενεμένη.
 • Τα νέα φανάρια, οι σηματοδότες του Κ.Ο.Κ.
 • Αγοράσθηκαν τα οικόπεδα Αφροδίτης και Κυρίμη στο Βόσπορο.
 • Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αποπεράτωση των εργασιών του Πολιτιστικού Κέντρου στην οδό Έλλης Αλεξίου.
 • Έγινε η καταβολή των αποζημιώσεων και η διάνοιξη της οδού Ομήρου.
 • Δημιουργήσαμε, συστήσαμε, πολεοδομία δική μας, του δήμου μας, την οποία λειτουργούμε κανονικά και το αρχείο της πλέον ψηφιοποιείται, στο πολιτιστικό της Έλλης Αλεξίου. 
 • Συντηρήσαμε το κτίριο και αναπλάσαμε την αυλή του Γυμνασίου Μενεμένης και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης.
 • Αναπλάσαμε το Μέτωπο της οδού Δενδροποτάμου κατά μήκος των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης, με πράσινο, παιδικές χαρές, φωτισμό, καθιστικά, φυτεύσεις, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, όργανα ελεύθερα αθλουμένων.
 • Ανάπλαση της οδού Ελ. Βενιζέλου, από Δενδροποτάμου έως τέρμα, σωστική παρέμβαση για να σωθούν τα πλατάνια, υπογείωση δικτύου ηλεκτροφωτισμού, πεζοδρόμια, διαβάσεις. Το έργο δημοπρατήθηκε κι έχουμε ανάδοχο.
 • Ασφαλτοστρώσεις οδών κι έπεται συνέχεια.
 • Σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, με προσβάσιμότητα ΑΜΕΑ στον ανοικτό αθλητικό πολυχώρο στην οδό Κυρίμη με Γεννηματά (ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ).
 • Ξεκίνησε το έργο αντικατάστασης του ηλεκτροφωτισμού, σε όλο το δήμο με φωτισμό led. Πιο φωτεινός και πολύ πιο οικονομικός φωτισμός.
 • Ανακατασκευή της νησίδας Μοναστηρίου και ολόκληρης της περιοχής του Βοσπόρου κατά μήκος των γραμμών του ΟΣΕ. Υπογράφηκαν οι συμβάσεις εκτελέσεις.
 • Νέος Ιερός Ναός Αγίου Πολυκάρπου, νέο διδακτήριο του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου και πάρκο 6 στρεμμάτων απέναντι από το ξενοδοχείο Grand Hotel.
 • Μεγάλη παρέμβαση στο πάρκο των οικοδομών της Πρόνοιας (Αγ. Παρασκευής κάτω από τις γραμμές), με όργανα παιδικής χαράς και όργανα ελεύθερα αθλουμένων.
 • Φυτεμένο δώμα (ταράτσα) 600 τ.μ. στην οδό Γ. Κυρίμη με Κυριακίδη, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης, για εκπαίδευση των παιδιών αλλά και για αλλαγή και δημιουργία μικροκλίματος στην περιοχή.
 • Στήριξη των ενοριών και των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων.
 • Δημιουργία παραρτήματος του Δημοτικού μας Ωδείου στη Μενεμένη, το οποίο πηγαίνει πολύ καλά.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Δήμος – Πολίτες Καθαρή Συμμαχία! Είμαστε ο πιο καθαρός δήμος!

Η καθαριότητα αποτελεί προτεραιότητά μας. Συνεργαζόμαστε με τους εργαζόμενους. Αναγνωρίζουμε τη δουλειά και την συνεισφορά τους. Πετυχαίνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το έργο μας

 • Αυξήσαμε την ανακύκλωση και βραβευτήκαμε γι’ αυτό πριν λίγες ημέρες.
 • Αντικαταστήσαμε ρυπογόνα οχήματα με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (απορριμματοφόρα, ανυψωτικά, φορτηγά, σκαπτικά, σάρωθρα κ.λπ.) μέσω ΕΣΠΑ χωρίς οικονομική επιβάρυνση των δημοτών.
 • Καθαρίσαμε παρατημένα οικόπεδα, κατεδαφίσαμε χρόνια εγκαταλελειμμένα ακίνητα.

 

OΙΚΟΝΟΜΙΚΑ -ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το έργο μας

 • Στον Οικονομικό τομέα συντελέστηκε πράγματι ένα θαυμαστό έργο, παρά την περικοπή των πόρων του δήμου μας και χωρίς δανεισμό. Μολονότι, τόσο στο δήμο Αμπελοκήπων το 2003, όσο και στον ενιαίο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης το 2011, παραλάβαμε μεγάλα χρέη, καταφέραμε μέσα στη κρίση, με συνετή και διαφανή διαχείριση, να τα μηδενίσουμε και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό οικονομικά δήμο.
 • Ακολουθήσαμε σταθερή πολιτική μείωσης των δημοτικών τελών (38% και 40% σε σπίτια και μαγαζιά αντίστοιχα)
 •  Τα ΚΕΠ του δήμου μας κατατάσσονται στις πρώτες καλύτερες θέσεις των ΚΕΠ πανελλαδικά.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρά τις τεράστιες περικοπές των πόρων μας στην περίοδο της κρίσης αντέξαμε και συνεχίζουμε να αντέχουμε. Στηρίξαμε κοινωνικοπρονοιακά τους πολίτες με όλες τις δομές μας (βρεφικοί-παιδικοί σταθμοί, πολυϊατρείο, ιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, τμήμα ΑμΕΑ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, γραφείο ανέργων, κοινωνικό φαρμακείο και παντοπωλείο, τράπεζα ρούχων, Κέντρο Κοινότητας και το παράρτημα Ρομά στον Άγιο Νεκτάριο).

Το έργο μας

 • Δημιουργήσαμε κι λειτουργούμε συνολικά 9 Βρεφικούς – Παιδικούς σταθμούς, στους οποίους φοιτούν κάθε χρόνο 420 παιδιά περίπου.
 • Λειτουργούμε 4 ΚΑΠΗ με εγγεγραμμένα μέλη που ξεπερνούν τα 3.500 άτομα.
 • Λειτουργούμε 5 προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι που εξυπηρετούν 250 οικογένειες κάθε χρόνο.
 • Τέσσερα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ).
 • Στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ φοιτούν 40 παιδιά κάθε χρόνο.

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Δήμος μας αναγνωρίζει δημόσια το μεγάλο πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως αλλά και των ενοριών του δήμου μας. Στα 17 συσσίτια και τις 16 τράπεζες τροφίμων της Μητρόπολης, σιτίζονται 8.000 περίπου συνάνθρωποί μας.

Ο Δήμος μας κάθε χρόνο υποστηρίζει οικονομικά όλες τις ενορίες.

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

Πετύχαμε τους μεγάλους στόχους μας μέσα στην κρίση!

 • Αντικατάσταση αγωγών δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης πολλών χιλιομέτρων σε όλο το δήμο.
 • Αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία.
 • Διάσωση και αγορά – απόκτηση όλων των ελεύθερων χώρων – οικοπέδων
 • Παραχώρηση στο δήμο 161.000 τ.μ. από το Στρατόπεδο «Μέγας Αλέξανδρος».
 • Κόμβος Κ-16 (Λαχαναγοράς) και ανισόπεδοι κόμβοι στη Δυτική Περιφερειακή οδό. Και για τα δύο αυτά μεγάλα έργα οι παρεμβάσεις και οι πιέσεις μας ήταν αποτελεσματικές. Λύθηκαν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
 • Το νέο, σύγχρονο, βιοκλιματικό Κολυμβητήριο στο πρ. Στρατόπεδο «Μ. Αλεξάνδρου» στα όρια Μενεμένης-Αμπελοκήπων εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και είναι προς δημοπράτηση.
 • Δήμος και Αγορά. Ο Δήμος κάνει τα πάντα όσα ανήκουν στην αρμοδιότητά του (χαμηλά δημοτικά τέλη, καθαριότητα, ποδηλατικούς αγώνες, αγώνες στίβου, ανθοέκθεση, Φεστιβάλ Καντίνας κλπ.). Καλούμε όλους τους πολίτες να στηρίζουν την τοπική αγορά της Μενεμένης.

Απευθύνομαι από αυτή την πλατεία της Μενεμένης, την Πλατεία Κωνσταντίνου Τσομπάνογλου σε όλους σας χωρίς διακρίσεις. Σας ευχαριστούμε για την τιμή και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε τα προηγούμενα χρόνια. Σας καλούμε να μας στηρίξετε ξανά. Να δείξετε την εμπιστοσύνη σας και να μας ψηφίσετε. Γυρίστε την πλάτη σ’ αυτούς που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια με υποψήφιους από όλη την Ελλάδα. Που δεν είναι ούτε κάτοικοι ούτε δημότες του δήμου μας. Ζητάμε να μας κρίνετε με βάση το έργο μας και το πρόγραμμά μας. Μιλάμε με το έργο μας. Μαζί συνεχίζουμε.

Την ερχόμενη Κυριακή να μη λείψει κανείς από την κάλπη. Σας ευχαριστώ και σας καλώ στις επόμενες ομιλίες: Αύριο στην περιοχή Καζαντζάκη και την Παρασκευή στην αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων (Βενιζέλου και Πανταζοπούλου) στην τελική προεκλογική μας συγκέντρωση, με Καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Σας ευχαριστώ.