Πραγματοποιήθηκε η προεκλογική ομιλία στην Πλατεία ΚΑΠΗ Αγ. Νεκταρίου

Πραγματοποιήθηκε η προεκλογική ομιλία στην Πλατεία ΚΑΠΗ Αγ. Νεκταρίου

Σε ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε η τρίτη προεκλογική ομιλία του επικεφαλής της Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης Πολιτών  «Δημοτικής Συνεργασίας» και υποψήφιου Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Λάζαρου Κυρίζογλου το απόγευμα της Δευτέρας  02 Οκτωβρίου στον οικισμό του  Αγίου Νεκταρίου (Δενδροπόταμος).   

Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε σε έργα ουσίας τα οποία πραγματοποιήθηκαν  καθώς και σε έργα τα οποία έχουν προγραμματισθεί να εκτελεσθούν την επόμενη πενταετία  του.

Δέιτε σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/H2TFBti8uRE

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Κυρίζογλου.

Αγαπητοί μου Συνδημότισσες – Συνδημότες

Την 1-1-2011 συνενώθηκαν οι Δήμοι μας Αμπελοκήπων – Μενεμένης σε ενιαίο δήμο. Κι έτσι ο Δενδροπόταμος, ο συνοικισμός του Αγ. Νεκταρίου, περιήλθε στον ενιαίο δήμο μας.

          Συμπληρώθηκαν δώδεκα (12) χρόνια από τότε που και οι πολίτες της Μενεμένης στον ενιαίο πλέον Δήμο μας Αμπελοκήπων – Μενεμένης, μας τίμησαν για πρώτη φορά και συνεχίζουν να μας τιμούν και να μας αναθέτουν επανειλημμένα την εντολή ευθύνης και καθήκοντος για τον τόπο μας, το Δήμο μας που τιμάμε και αγαπάμε. Απευθύνω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους πολίτες του Δήμου μας για την στήριξή τους τόσα χρόνια σ’ εμένα και τη Δημοτική Συνεργασία.

Στα οικονομικά του Δήμου μας καταφέραμε και την εξυγίανση και τη δημιουργία ενός ισχυρού οικονομικά Δήμου με το ταμειακό υπόλοιπο δηλαδή πλεόνασμα. Ξεχρεώσαμε τους πρώην Δήμους Αμπελοκήπων και Μενεμένης, με ορθολογική οικονομική διαχείριση και μάλιστα χωρίς δανεισμό, χωρίς κρατική αύξηση των πόρων της αυτοδιοίκησης και εν μέσω μνημονιακών περιοριστικών πολιτικών  από το 2010 μέχρι σήμερα. Μηδενικές αυξήσεις των δημοτικών τελών. Αντίθετα μειώσαμε συνολικά (από το 2011 έως το 2019) τα δημοτικά τέλη σε 37,66% για τις κατοικίες και σε 39,66% για τα καταστήματα στη Μενεμένη και σε 19,66% στους Αμπελόκηπους. Καμία αύξηση δεν έγινε στα δημοτικά τέλη από το 2003 μέχρι σήμερα. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε λόγω κορονοϊού τα έτη 2020, 2021, 2022 και της αύξησης του ενεργειακού κόστους (φυσικό αέριο, ΔΕΗ, υγρά καύσιμα, λιπαντικά).

Είμαστε η διοίκηση που επί θητείας μας κατασκευάσαμε 18 διδακτήρια (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια). Ενισχύσαμε τα σχολεία τεχνολογικά για την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης αλλά και με αντισηπτικά, απολυμάνσεις και μάσκες.

Στο πολυϊατρείο, τα ιατρεία και τα φυσικοθεραπευτήριο του Δήμου εξυπηρετούνται ετησίως 20.000 περίπου περιστατικά δωρεάν (γενική ιατρική, παθολογικά, γυναικολογικά, καρδιολογικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά, παιδιατρικά, πνευμονολογικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά, δερματολογικά, μικροβιολογικά, ωτορινολαρυγγικά, καρδιογραφήματα, υπέρηχοι καρδιάς, φυσικοθεραπείες).   

Στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου εξυπηρετούνται 387 άτομα, πρόκειται για 160 νοικοκυριά στα οποία χορηγούνται τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, παιδικά παιχνίδια, κλπ. και ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 5.200 άτομα, ενώ ταυτόχρονα κάναμε και έκτακτες διανομές λόγω covid.

Στον τομέα της καθαριότητας, πραγματοποιήσαμε καθαρισμούς και απορρυπάνσεις παντού και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νεκταρίου (Δενδροποτάμου) και στο παράκτιο μέτωπο.

Στις δύσκολες στιγμές της πανδημίας σταθήκαμε όρθιοι, στο καθήκον μας και στο ύψος των περιστάσεων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας να βρίσκονται επί ποδός. Λάβαμε και εκτελέσαμε άμεσα αποφάσεις, όπως απαιτείται στη διαχείριση κρίσεων. Είμαστε κάθε μέρα παρόντες στις θέσεις μας. Πραγματοποιήσαμε τέσσερις (4) φορές δωρεάν εμβολιασμούς στο Δενδροπόταμο.

Στον προγραμματισμό μας βρίσκονται με διασφαλισμένες πιστώσεις μεγάλα έργα αστικών αναπλάσεων, το κολυμβητήριο, το καλλιτεχνικό σχολείο και άλλα.

Συνεχίζουμε σταθερά τους αγώνες μας για την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων της Χώρας όπως στο Σύνταγμα μας (άρθρο 102) ορίζεται. Για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με πόρους, προσωπικό και μέσα, για την καλύτερη άσκησή τους προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Για να συγκλίνουμε με την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για αποκέντρωση με περισσότερη αυτοδιοίκηση, για καλύτερη Δημοκρατία.

Για να συγκλίνουμε και στο εσωτερικό της χώρας μας όλοι οι Δήμοι μεταξύ μας, από την Ορεστιάδα μέχρι τη Γαύδο, από το Νεστόριο μέχρι το Καστελόριζο. Για ένα ισόχρονο, δίκαιο βηματισμό μικρών και μεγάλων Δήμων. Άλλωστε κανείς δεν δικαιούται να ευτυχεί μόνος του!

Ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε και για την μεταρρύθμιση του διοικητικού συστήματος στο κράτος μας. Ένα κράτος, που παρά τα θετικά βήματα που έγιναν, παραμένει γραφειοκρατικό, αργό και κοστοβόρο στη λειτουργία του. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο κράτος και την Αυτοδιοίκηση.

Βρισκόμαστε σε μια περιοχή στην οποία κυριαρχούσε η Μαθητική διαρροή. Λίγα παιδιά πήγαιναν σχολείο. Με την προσπάθεια της εκκλησίας και τον Φάρο του Κόσμου και τη δική μας ενωτική συνέργεια και δράση η μαθητική διαρροή μειώθηκε στο ελάχιστο.

Τι κάναμε στην παιδεία και την εκπαίδευση στην περιοχή;

 • 5ο Δημοτικό Σχολείο (δίπλα στην αστυνομία) με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – θεάτρου – εκδηλώσεων. Το εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και το ονομάσαμε Ευαγόρας Παληκαρίδης.
 • 3ο Δημοτικό Σχολείο στην οδό Κωνσταντινουπόλεως και Κολοκοτρώνη με νέα σύγχρονη αυλή. Το ονομάσαμε Νικόλαος Παπαγεωργίου προς τιμήν του μεγάλη ευεργέτη.
 • ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού γυμναστηρίου Κωνσταντινουπόλεως και Κολοκοτρώνη . Οι απομένουσες εργασίες του θα γίνουν (τα δάπεδα) μέσω προγράμματος δήμου και περιφέρειας.
 • εξεταστικό κέντρο (στο 5ο Δημοτικό Σχολείο δίπλα στην αστυνομία) για λήψη απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου από ενήλικες.
 • Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας για λήψη απολυτηρίου γυμνασίου (στο 3ο Δημοτικό Σχολείο). Έχουμε επιτέλους πολλούς απόφοιτους λυκείου. Έχουμε επιτέλους επιστήμονες που βγήκαν από εδώ, από τον Δενδροπόταμο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα.
 • Αλλάζει όψη ο οικισμός Αγίου Νεκταρίου.

Ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης προχωρεί στη βιοκλιματική αναβάθμιση του συνοικισμού.

Ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διαθέτει από τους ευρωπαϊκούς πόρους της 4,2 εκ. ευρώ προκειμένου να γίνει μια εκτεταμένη ανάπλαση, που θα αλλάξει τις συνθήκες διαβίωσης σε μία περιοχή με πολύ μεγάλο αριθμό κατοίκων Ρομά και μη Ρομά.

Προχωράμε μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε ένα πολύ σημαντικό έργο, διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρασίνου, με ανάπλαση του συνόλου των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων στο συνοικισμό.

Η παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί στους κοινόχρηστους χώρους του συνοικισμού, εντός της περιοχής του Δενδροποτάμου.

Εκτός από τα έργα αρχιτεκτονικής ανάπλασης, στις υποβαθμισμένες αισθητικά και λειτουργικά περιοχές, εντάσσονται η κατασκευή ηλεκτροφωτισμού των οδών, η κατασκευή δικτύου αποστράγγισης ομβρίων σύμφωνα με την υδραυλική μελέτη, η διαμόρφωση επιφανειών φύτευσης και η κατασκευή δικτύου άρδευσης και η φύτευση φυτών, όπως αυτά προτείνονται από τη μελέτη φυτοτεχνικής διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και έργων πρασίνου.

Ζητάμε από όλους συνεργασία, σεβασμό στο έργο που θα ξεκινήσει εντός του 2024. Να μη καταστραφεί ότι θα δημιουργήσουμε.

 • Το επιχειρηματικό πάρκο των 90 στρεμμάτων που αποκτήσαμε (έναντι εργοταξίου μετρό) εκεί που είναι ο παρατημένος εμπορευματικός σταθμός.
 • Το επιχειρηματικό πάρκο στα όρια μας με το Καλοχώρι (11,000 στρέμματα, 900 επιχειρήσεις άναρχα ανεπτυγμένες).
 • Ο καθαρισμός και η απορρύπανση του δυτικού θαλασσίου μετώπου. Το έργο ξεκίνησε, έγινε κι ολοκληρώνεται. Φυτεύτηκαν ήδη 270 δένδρα κι έπιασαν όλα. Απομακρύνθηκαν 600 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων.
 • Στηρίζουμε στεγαστικά κι οικονομικά τον «ΦΑΡΟ του Κόσμου» και την ενορία Αγ. Νεκταρίου για το έργο που προσφέρουν.
 • Στηρίζουμε του αθλητικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής με οικονομικές ενισχύσεις κάθε χρόνο αλλά και στεγαστικά.
 • Έργα του Δήμου – ΠΚΜ (με συγχρηματοδότηση).Γήπεδα 5χ5 στην Κολοκοτρώνη.
 • Αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχής με καθαρισμό τριών (3) ρεμάτων και φρεατίων υδροσυλλογής. Καθαρίζουμε τα ρέματα κάθε χρόνο ανελλιπώς.
 • Φέραμε το Φυσικό Αέριο στην περιοχή. Ένα έργο δύσκολο κάτω από τις γραμμές των τρένων.
 • Λειτουργούμε ιατρεία και γραφείο εξυπηρέτησης πολιτών.
 • Στεγαστική αποκατάσταση σκηνιτών της οδού Κολοκοτρώνη. Η ΚΥΑ έχει υπογραφεί.
 • Σταθήκαμε και θα σταθούμε απέναντι σ΄ αυτούς που σπέρνουν το θάνατο κι εμπορεύονται ναρκωτικά. Γυρίστε τους την πλάτη. Δεν υποχωρούμε, δεν τους φοβόμαστε. Εμείς είμαστε οι πολλοί και οι καλοί. Κι εμείς στο τέλος θα νικήσουμε.

Επίλογος: Στις 8.10.2023 την ερχόμενη Κυριακή έχουμε Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. (εξηγώ πως ψηφίζουμε, 2 κάλπες, πόσοι σταυροί). Να ψηφίζετε στις εκλογές είτε βουλευτικές, είτε Δημοτικές, σαν ελεύθεροι πολίτες, ότι θέλετε εσείς. Γυρίστε τη πλάτη σ’ αυτούς που χρηματίζονται ανήθικα και προσπαθούν να σας επηρεάσουν. Να κρίνετε μόνοι σας.