Πραγματοποιήθηκε η προεκλογική ομιλία στην Πλατεία Εμμανουήλ Παππά

Πραγματοποιήθηκε η προεκλογική ομιλία στην Πλατεία Εμμανουήλ Παππά

Με μεγάλο ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε η πρώτη προεκλογική ομιλία του επικεφαλής της Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης Πολιτών  «Δημοτικής Συνεργασίας» και υποψήφιου Δημάρχου Λάζαρου Κυρίζογλου σήμερα Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Εμμανουήλ Παππά (Ελευθερίας και 28ης Οκτωβρίου).   

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, επικεφαλής της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» στην ομιλία του αναφέρθηκε στα έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του και στάθηκε κυρίως στο νέο πρόγραμμα της Δημοτικής δράσης καθώς και στους στόχους για το Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης για την επόμενη τετραετία.

Παρακολουθήστε σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/bbuxsK0dt5U

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Κυρίζογλου.

 

        Αγαπητοί μου Συνδημότισσες – Συνδημότες

        Βρισκόμαστε στην πλατεία Εμμανουήλ Παππά. Του Αρχηγού της Επανάστασης του ’21 στη Μακεδονία.

        Απευθύνω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους πολίτες του Δήμου μας για την στήριξή τους τόσα χρόνια σ’ εμένα και τη Δημοτική Συνεργασία.

        Πoρευρεθήκαμε με σταθερό αυτοδιοικητικό βηματισμό πετυχαίνοντας τους στόχους μας σε όλους τους τομείς της δημοτικής μας δράσης, με έργα ουσίας: στην παιδεία και την εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην καθαριότητα, στο περιβάλλον, στα κοινωνικοπρονοιακά, και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στα οικονομικά του Δήμου μας καταφέραμε και την εξυγίανση και τη δημιουργία ενός ισχυρού οικονομικά Δήμου με το ταμειακό υπόλοιπο δηλαδή πλεόνασμα 4.791.292,94 ευρώ. (30.6.23). Ξεχρεώσαμε τους πρώην Δήμους Αμπελοκήπων και Μενεμένης, με χρηστή οικονομική διαχείριση και μάλιστα χωρίς δανεισμό, χωρίς κρατική αύξηση των πόρων της αυτοδιοίκησης και εν μέσω μνημονιακών περιοριστικών πολιτικών  από το 2010 μέχρι σήμερα. Μηδενικές αυξήσεις των δημοτικών τελών. Αντίθετα μειώσαμε συνολικά (από το 2011 έως το 2019) τα δημοτικά τέλη σε 37,66% για τις κατοικίες και σε 39,66% για τα καταστήματα στη Μενεμένη και σε 19,66% στους Αμπελόκηπους. Καμία αύξηση δεν έγινε στα δημοτικά τέλη από το 2003 μέχρι σήμερα. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε λόγω κορονοϊού τα έτη 2020, 2021, 2022 αλλά και την αύξηση του ενεργειακού κόστους (φυσικό αέριο, ΔΕΗ, υγρά καύσιμα, λιπαντικά) και τις εξαιτίας αυτού προκύψασες αυξήσεις σε όλα τα αγαθά.

        Έχουμε διασφαλισμένες όλες τις πιστώσεις για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των κοινωνικοπρονοιακών δομών του Δήμου (ιατρεία, πολυϊατρείο, φυσικοθεραπευτήρια, Βοήθεια στο σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ/ΜΕΑ, παιδικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί), για τις σχολικές καθαρίστριες, για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

        Είμαστε η διοίκηση που επί θητείας μας κατασκευάσαμε 18 διδακτήρια (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια). Ενισχύσαμε τα σχολεία τεχνολογικά για την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης αλλά και με αντισηπτικά, απολυμάνσεις και μάσκες.

        Στον αθλητισμό κατασκευάσαμε δύο (2) νέα κλειστά σχολικά γυμναστήρια, το Κλειστό Γυμναστήριο Στίβου «Αναστασία Κελεσίδου», το Δημοτικό Στάδιο «Κωνσταντίνος Καραμανλής», τα γήπεδα ποδοσφαίρου «Κωνσταντίνος Μιγκοτζίδης», «Απόστολος Αστρεινίδης», γήπεδα 5Χ5 «Βασιλική Μαυρουδάκη»,  πάρκα για πατίνια, γήπεδα τένις, μπάσκετ και πέντε (5) σημεία με όργανα για ελεύθερα αθλουμένους.

        Είμαστε ο Δήμος που πραγματοποίησε τις περισσότερες και καλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Κατασκευάσαμε το «ΚΑΡΑΠΑΝΤΣΕΙΟ» Πολιτιστικό Κέντρο, ανακαινίσαμε και ονοματοδοτήσαμε σε «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» το Δημοτικό Ωδείο Αμπελοκήπων και την «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ» Δημοτική Βιβλιοθήκη.

        Στο πολυϊατρείο, τα ιατρεία και το φυσικοθεραπευτήριο εξυπηρετούν ετησίως 20.000 περίπου περιστατικά δωρεάν (γενική ιατρική, παθολογικά, γυναικολογικά, καρδιολογικά, ορθοπεδικά, ουρολογικά, παιδιατρικά, πνευμονολογικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά, δερματολογικά, μικροβιολογικά, ωτορινολαρυγγικά, καρδιογραφήματα, υπέρηχοι καρδιάς, φυσικοθεραπείες). Στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου εξυπηρετούνται 387 άτομα, πρόκειται για 160 νοικοκυριά στα οποία χορηγούνται τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, παιδικά παιχνίδια, κλπ. και ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 5.200 άτομα, ενώ ταυτόχρονα κάναμε και έκτακτες διανομές λόγω covid.

        Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου μας εξυπηρετούν 38.000 περίπου πολίτες ετησίως. Είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο, που τηρουμένων των πληθυσμιακών αναλογιών μας κατατάσσει στην πεντάδα των καλύτερων πανελλαδικά Κ.Ε.Π.

        Στον τομέα της καθαριότητας, πραγματοποιήσαμε καθαρισμούς και απορρυπάνσεις παντού και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νεκταρίου (Δενδροποτάμου) και στο παράκτιο μέτωπο. Εξοπλίσαμε το Δήμο, μέσω χρηματοδοτήσεων από προγράμματα και όχι με δάνεια και ίδιους πόρους, με νέα οχήματα: απορριμματοφόρα, φορτηγά, επιβατικά, μηχανήματα έργου και με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Προβήκαμε σε έργα πρασίνου με δενδροφυτεύσεις, κλαδεύσεις, συντηρήσεις.

        Στις δύσκολες στιγμές της πανδημίας σταθήκαμε όρθιοι, στο καθήκον μας και στο ύψος των περιστάσεων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας να βρίσκονται επί ποδός. Λάβαμε και εκτελέσαμε άμεσα αποφάσεις, όπως απαιτείται στη διαχείριση κρίσεων. Είμαστε κάθε μέρα παρόντες στις θέσεις μας. Η προσπάθειά μας όμως δεν σταματάει εδώ. Θα συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να εξυπηρετούμε, να ενισχύουμε και να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας.

        Στον προγραμματισμό μας βρίσκονται με διασφαλισμένες πιστώσεις μεγάλα έργα όπως  αστικών αναπλάσεων, το κολυμβητήριο  το καλλιτεχνικό σχολείο και άλλα.

Συνεχίζουμε σταθερά τους αγώνες μας για την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων της Χώρας όπως στο Σύνταγμα μας (άρθρο 102) ορίζεται. Για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με πόρους, προσωπικό και μέσα, για την καλύτερη άσκηση τους προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Για να συγκλίνουμε με την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για αποκέντρωση με περισσότερη αυτοδιοίκηση, για καλύτερη Δημοκρατία.

Για να συγκλίνουμε και στο εσωτερικό της χώρας μας όλοι οι Δήμοι μεταξύ μας, από την Ορεστιάδα μέχρι τη Γαύδο, από το Νεστόριο μέχρι το Καστελόριζο. Για ένα ισόχρονο, σύγχρονο, δίκαιο βηματισμό μικρών και μεγάλων δήμων. Άλλωστε κανείς δεν δικαιούται να ευτυχεί μόνος του!

Ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε και για την μεταρρύθμιση του διοικητικού συστήματος στο κράτος μας. Ένα κράτος, που παρά τα θετικά βήματα που έγιναν, παραμένει γραφειοκρατικό, αργό και κοστοβόρο στη λειτουργία του. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο κράτος και την Αυτοδιοίκηση.

Στην περιοχή όπου βρισκόμαστε κάναμε μία σειρά από σημαντικά έργα όπως: Ολοκληρώσαμε τους ορόφους στο κτήριο του Β’ ΚΑΠΗ, το πολυιατρείο, κατασκευάσαμε (4) νηπιαγωγεία, δημοτικό σχολείο, ολοκληρώσαμε το έργο της νησίδας της 28ης Οκτωβρίου, κατασκευάσαμε νέο νηπιαγωγείο στο χώρο όπου στεγάζονταν παλαιότερα οι υπηρεσίες του Δασαρχείου και πραγματοποιήσαμε διάνοιξη του παρακείμενου πεζόδρομου (Διγενή) πλησίον της οδού Ελευθερίας, ανακαινήσαμε τα κτίρια που στεγάζουν το 13ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων επί της Εθνικής Αντιστάσεως και πολλά άλλα.  Τα έργα κατασκευής φρεατίων απορροής ομβρίων στην οδό Ακριτών και 28ης Οκτωβρίου συνέβαλλαν στην αντιπλημμυρική προστασία του δήμου μας. Τέλος σε συνεργασία πάντα με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως  συμβάλλαμε στην ίδρυση των ενοριών Αγίου Παντελεήμονος, και Αγίας Παρασκευής Ξηροκρήνης.

Συνδημότισσες και συνδημότες

        Στις 8.10.2023 δημοτικές εκλογές για την νέα δημοτική περίοδο 2023-2027. Το ψηφοδέλτιο της παράταξής μας «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ», όπως και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, είναι έξω από κομματικές περιχαρακώσεις. Πάντοτε, από την ίδρυση της παράταξής μας, αυτό πιστεύουμε, αυτό διακηρύσσουμε και αυτό κάνουμε πράξη. Ανήκουμε στο «κόμμα» του λαού του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, διασφαλίζοντας σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

        Στο νέο μας πρόγραμμα δεσμευόμαστε ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα γιατί ξέρουμε να διεκδικούμε και να μη συμβιβαζόμαστε. Αφοσιωμένοι στην αποστολή μας προχωράμε μπροστά υπεύθυνα και σταθερά, εφαρμόζοντας μια πολιτική ανεξάρτητη, αγωνιστική, διαφανή, αποφασιστική και αποτελεσματική, γιατί ο τόπος και οι πολίτες του την αξίζουν.

        Σας καλούμε σε μια κοινή προσπάθεια και συμπόρευση μαζί μας, όλες και όλους, για να αξιοποιήσουμε το σύνολο των δυνάμεων και δυνατοτήτων μας, για ένα Δήμο δυναμικό, για ένα Δήμο αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και προόδου. Με ένα ψηφοδέλτιο με άξιους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, με όρεξη για δουλειά.

        Πάμε λοιπόν πιο γρήγορα, πιο δυνατά πιο ψηλά. Αξίζει να συμμετέχετε!