ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

 

Στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε και περνάμε λόγω της πανδημίας σταθήκαμε όρθιοι στο καθήκον μας και στο ύψος των περιστάσεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας να βρίσκονται επι ποδός. Από την πρώτη ημέρα εμφάνισης επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού στη Χώρα μας ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα για την στήριξη των δημοτών καθώς και για την αποφυγή διασποράς του ιού.

Κινηθήκαμε μεθοδικά και βήμα – βήμα βάση σχεδίου και αυστηρού προγραμματισμού. Η υπηρεσία καθαριότητας τέθηκε σε λειτουργία με διαφορετική ώρα έναρξης (βάρδιες) του προσωπικού της, προκειμένου να μη συνωστίζονται οι εργαζόμενοι και για λόγους καλύτερης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας.

 1. Προμηθευτήκαμε απολυμαντικό και υγειονομικό υλικό ενώ προχωρήσαμε σε ακύρωση όλων των εκδηλώσεων και συναθροίσεων όπου θα υπήρχε κίνδυνος διασποράς του ιού.
 2. Προβήκαμε σε αγορά μηχανήματος (παρελκόμενο) απολύμανσης και πλύσης εξωτερικών χώρων και τέσσερα βενζινοκίνητα νεφελοψεκαστικά πλάτης. Η προμήθεια των νέων αυτών μηχανημάτων κρίθηκε αναγκαία ώστε να είναι εφικτή η απολύμανση με ειδικά μηχανήματα ψεκασμού των εξωτερικών δημόσιων χώρων και κτιρίων και των κάδων απορριμμάτων-ανακύκλωσης αλλά και στάσεων ΟΑΣΘ, στάσεων δημοτικής συγκοινωνίας, παγκακιών κλπ.

Μετά την προμήθειά τους ξεκινήσαμε τις απολυμάνσεις όλων των δημοτικών κτιρίων, και προχωρήσαμε σε εργασίες πλυσίματος, δρόμων, πάρκων, αθλητικών εγκαταστάσεων και πλατειών.

 1. Πραγματοποιήθηκε αποκομιδή μπαζών και καθαρισμός σκουπιδότοπων που δημιουργήθηκαν από την ανεξέλεγκτη ρίψη. Ένας τέτοιος σκουπιδότοπος υπήρχε και στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου (Δενδροπόταμος) ο οποίος καθαρίσθηκε και άλλαξε κυριολεκτικά όψη η περιοχή. Συνεχίσαμε με τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων τα οποία χαρακτηρίζονται «υγειονομικές βόμβες» όπου κρίθηκε απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Επίσης προχωρήσαμε στον καθαρισμό και στη συντήρηση-βαφή της γέφυρας στη στροφή Καλοχωρίου.

 1. Πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός- απολύμανση 2.600 κάδων απορριμμάτων  από τα ειδικά οχήματα-πλυντήρια που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος μας για την προστασία της δημόσιας υγείας, με νερό από τις γεωτρήσεις του δήμου μας.
 2. Από την έναρξη της πανδημίας, σταθήκαμε δίπλα στον πολίτη με την ενίσχυση των κοινωνικοπρονοιακών δομών μας, τη διεύρυνση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης δύο (2) φορές σε κατοίκους που είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο αλλά και σε έκτος ΤΕΒΑ κι εκτός κοινωνικού παντοπωλείου πολίτες.

(α) Διανομή προϊόντων κατ' οίκον του επισιτιστικού προγράμματος ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους): έγινε διανομή σε 1840 ωφελούμενες οικογένειες.

(β) Διανομή βρεφικών προϊόντων (πάνες, βρεφικά γάλατα, κρέμες) σε 67 ωφελούμενες οικογένειες ΤΕΒΑ.

(γ) Διανομή προϊόντων κατ' οίκον στους 121 ωφελούμενους του κοινωνικού παντοπωλείου.

(δ) Πρόγραμμα "Κατ' οίκον" Εξυπηρέτηση Ευπαθών ομάδων πολιτών: Δημιουργήθηκε τηλεφωνικό κέντρο (τηλ: 2313 313673,674,675) όπου μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες ευπαθών ομάδων πληθυσμού (ηλικιωμένα άτομα χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, ΑμΕΑ κλπ), που δε μπορούν να μετακινηθούν ή αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Για το λόγο αυτό συστάθηκε ομάδα εργασίας από υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, καθώς και προσωπικό άλλων υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του. Η κοινωνική υπηρεσία δέχεται, αξιολογεί και διεκπεραιώνει αιτήματα από τις παραπάνω ευπαθείς ομάδες για θέματα που αφορούν σε προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης (πχ φάρμακα, τρόφιμα κλπ), διεκπεραίωση αιτημάτων σε ΚΕΠ, κλπ.

(ε) Διανομή προϊόντων πρώτης ανάγκης σε πολίτες που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη.

(στ) Διανομή προϊόντων σε ΡΟΜΑ κατοίκους της περιοχής Αγίου Νεκταρίου.

(ζ) Διανομή ξηρών προϊόντων και έτοιμων γευμάτων στους ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας( 230 Γεύματα Χ 2 την ημέρα Χ 14 ημέρες και 230 πακέτα με διάφορα τρόφιμα).

Επίσης βοηθήσαμε εκατοντάδες συμπολίτες με την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση παραδίδοντας τρόφιμα στους εγγεγραμμένους του προγράμματος ΤΕΒΑ και του Κοινωνικού Παντοπωλείου καθώς και φάρμακα.

 1. Λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της αύξησης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή της αρμοδιότητάς μας. Συγκεκριμένα, η αρμόδια υπηρεσία (Τμήμα Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής) προέβη στις κάτωθι ενέργειες:

(α) Προμήθεια και διανομή τροφών στα φιλοζωικά σωματεία για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων (σκύλοι και γάτες).

 

(β) Σύναψη σύμβασης με ιδιώτη κτηνίατρο με σκοπό αφενός την περίθαλψη των τραυματισμένων και άρρωστων αδέσποτων ζώων αφετέρου την υλοποίηση προγράμματος στειρώσεων και εμβολιασμών σε σκύλους και γάτες. Τα ζώα αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται και σημαίνονται ηλεκτρονικά. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στείρωση των θηλυκών ζώων.

 

(γ) Συγκρότηση της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4039/2012.

 

(δ) Σύναψη σύμβασης με ιδιώτη, ο οποίος αναλαμβάνει την περισυλλογή, μεταφορά και φιλοξενία ζώων σε νόμιμα λειτουργούσα εγκατάσταση κυνοτροφείου. Με τη συνεργασία αυτή ο δήμος μπορεί να ανταποκριθεί και στις περιπτώσεις που απαιτείται περισυλλογή ζώου ύποπτου για λύσσα από εκπαιδευμένο προσωπικό, καθώς και απομόνωση και παρακολούθησή του για δύο εβδομάδες για τυχόν εκδήλωση της ασθένειας (ΚΥΑ 331/10301/ΦΕΚ 198 τ. Β’/5-2-2013).

 

(ε) Αγαστή συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και φιλόζωους πολίτες του Δήμου για διεκπεραίωση θεμάτων που αφορούν τα αδέσποτα ζώα και προσπάθειες για να δοθούν για υιοθεσία ή προσωρινή φιλοξενία σε φιλόζωους πολίτες.

 

 1. Διοργανώσαμε με επιτυχία τρεις εθελοντικές αιμοδοσίες και σταθήκαμε αρωγοί στην έκκληση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για τη μετακίνηση της διαδικασίας της αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Επίσης σε συνεργασία με τη Ν.Υ. Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» λειτουργήσαμε και λειτουργούμε Κέντρο Αιμοληψίας Δυτικής Θεσσαλονίκης σαν προσωρινή δομή για την εξυπηρέτηση όλων των δημοτών και κατοίκων δήμων όλης της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Ας μην ξεχνάμε ότι η δωρεά αίματος, ιδιαίτερα σήμερα στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κινήσεις προσφοράς προς το συνάνθρωπό μας. Αναφέρουμε ότι : από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου έως και το Σάββατο 6 Ιουνίου 2020 η λειτουργία του Κέντρου Αιμοληψίας θα μεταφερθεί στο ΚΑΠΗ Μενεμένης (Έλλης Αλεξίου 10, Μενεμένη) με το εξής ωράριο: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη : 12:00-19:00 και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 8:30-14:00.
 2. Ο Δήμος μας έχοντας στην κορυφή του ενδιαφέροντός του την Παιδεία και την Εκπαίδευση με ταχύτητα, σχολαστικότητα και σύμφωνα πάντα με τα προβλεπόμενα, ολοκλήρωσε τον καθαρισμό όλων των σχολικών συγκροτημάτων. Πραγματοποιήθηκε  απολύμανση  δαπέδων, επιφανειών, W/C των εσωτερικών χώρων ενώ παράλληλα και στις αυλές τους έγινε κοπή των χόρτων και στη συνέχεια πλύσιμο με πλυντήρια του Δήμου για την επαναλειτουργία τους.  

Αξίζει να αναφέρουμε ότι προχωράμε, εντός των πλαισίων των οικονομικών μας δυνατοτήτων, με δικούς μας πόρους, στην προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού και δικτυακού υλικού αλλά και σε εργασίες εγκατάστασης, ενίσχυσης-αναβάθμισης της δικτυακής υποδομής σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου μας. Προηγήθηκε συνεργασία με τους διευθυντές και επιτόπιος έλεγχος της υφιστάμενης κατάστασης κάθε σχολείου και η καταγραφή των αναγκών.

 1. Συνεχίζονται, μετά την άρση των απαγορεύσεων λόγω κορωνοϊού (11.5.20) οι οικοδομικές εργασίες ανακατασκευής των παιδικών χαρών του δήμου. Το έργο  προϋπολογισμού 440.246,45€ αφορά στις οικοδομικές εργασίες ανακατασκευής των παιδικών χαρών του Δ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης που βρίσκονται επί των παρακάτω οδών:

(α) Λόρδου Βύρωνος & Τζων Κέννεντυ (Δ.Κ. Αμπελοκήπων).

(β) Γ. Γεννηματά & Χαλκίδη (Δ.Κ. Αμπελοκήπων).

(γ) Αγίας Παρασκευής & Ρόδων (Δ.Κ. Μενεμένης).

(δ) Λιγδών & Εργατικών κατοικιών Αξιού (Δ.Κ. Αμπελοκήπων).

(ε) Κυρίμη & Κίμωνος (Δ.Κ. Μενεμένης).

(στ) Ελ. Βενιζέλου & Κομνηνών (Δ.Κ. Μενεμένης).

(ζ) Εθνικής Αντιστάσεως & Κουντουριώτου, στο πάρκο της Λεωφ. Δενδροποτάμου (Δ.Κ. Μενεμένης).

Ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής της παιδικής χαράς της περιοχής Λιγδών (Καΐστρι) ενώ προχωρούν, παρ’ όλες τις δυσκολίες (αναστολή εργασιών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού) οι εργασίες στις παιδικές χαρές των οδών:  Κυρίμη & Κίμωνος (Δ.Κ. Μενεμένης), Ελ. Βενιζέλου & Κομνηνών (Δ.Κ. Μενεμένης) και Εθνικής Αντιστάσεως & Κουντουριώτου, στο πάρκο της Λεωφ. Δενδροποτάμου (Δ.Κ. Μενεμένης). Προβλέπονται επίσης εργασίες στις παρακάτω παιδικές χαρές, προκειμένου να συμμορφωθούν και αυτές στις ισχύουσες διατάξεις: Νικ. Πλαστήρα & Θωμά Καλλιβούλου (Δ.Κ. Αμπελοκήπων), Πατρ. Γρηγορίου 5ου & Ελμάζη, πλατεία Γ. Ρίτσου (Δ.Κ. Αμπελοκήπων), Γ. Μπουμπουλίνας & Μεσολογγίου (Δ.Κ. Αμπελοκήπων), Καλλιθέας & 28ης Οκτωβρίου (Δ.Κ. Αμπελοκήπων), Αυξεντίου & Ελμάζη (Δ.Κ. Αμπελοκήπων), Γ. Γεννηματά & Μάτση (Δ.Κ. Αμπελοκήπων).

Επαναλαμβάνουμε ότι βασικός στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η διαμόρφωση χώρων παιχνιδιού, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές και τις ισχύουσες διατάξεις (ΥΑ28492/11-05-2009/ΦΕΚ Β 931/18-05-2009), ώστε να προσφέρουν ασφαλές και δημιουργικό παιχνίδι στα παιδιά.

 1.  Με βάση τεχνική μελέτη προβλέπεται να ανακατασκευαστούν, αύλειοι χώροι σε σχολεία, w.c. σχολείων, επισκευές σκάλας, δημιουργία ράμπας και να επιδιορθωθούν τυχών ρωγμές, αρμοκάλυπτρα κ.α. σε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου για το έργο «ΕΠΙΣΚΕΥΗ,ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ & ΑΥΛΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ».

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η ανακατασκευή W.C. του 5ου Δημοτικού Αμπελοκήπων και η ανακατασκευή W.C. 3ου - 4ου Νηπιαγωγείου Αμπελοκήπων ενώ προβλέπεται στο επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι εργασίες για κατασκευή αυλής 1ου – 4ου Νηπιαγωγείου Μενεμένης, κατασκευή αυλής 3ου Νηπιαγωγείου Μενεμένης, κατασκευή αυλής 11ου-13ου Νηπιαγωγείου Αμπελοκήπων, κατασκευή αυλής 4ου Δημοτικού Αμπελοκήπων, κατασκευή αυλής 8ου Δημοτικού Αμπελοκήπων (Σκεπάρνη).

 1.  Ολοκληρώθηκαν έγκαιρα και με απόλυτη επιτυχία, εν μέσω κορονοϊου,   οι εργασίες δημιουργίας 500 τ.μ. φυτεμένου δώματος στην ταράτσα του 4ου Δημοτικού σχολείου της Δ.Κ. Μενεμένης της οδού Ν. Κυριακίδη. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας ΑΞ06 – Προστασία περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων του Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2014-2020 προϋπολογισμού 219.921,53€. Το έργο είχε στόχο την αύξηση του χώρου πρασίνου και  την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αθροιστική μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας για θέρμανση και ψύξη στον όροφο κάτω από το φυτεμένο δώμα καθώς και την εξάλειψη των προβλημάτων υγρομόνωσης του κτιρίου αλλά και προβλημάτων απορροής. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και για τους μαθητές και τους κατοίκους της Μενεμένης καθώς έτσι επιτυγχάνεται η προστασία και ανάπτυξη του αστικού πρασίνου που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες μας και συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμισης της αρχιτεκτονικής της πόλης.
 2.  Επίσης ξεκινούν στο επόμενο διάστημα οι εργασίες για το έργο: Συντηρήσεις μικροκατασκευές υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων το οποίο περιλαμβάνει την ανακαίνιση και συντήρηση υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων στο αθλητικό κέντρο «Θεόδωρος Ριζόπουλος» (οδός Κυρίμη), αθλητικών εγκαταστάσεων επί της οδού Γ. Γεννηματά, η επέκταση των κερκίδων στο κλειστό γυμναστήριο «Ι. Λεμονίδης».
 3.  Ξεκίνησαν (τέλη Μαρτίου 2020) από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών (ρέματα, ορυζώνες κλπ) ενώ ο Δήμος μας έκανε ήδη δύο φορές και συνεχίζει ψεκασμούς σημειακά (φρεάτια ομβρίων, αποχετεύσεις κλπ) στο εσωτερικό του Δήμου.

Αποφασίσαμε την επιστροφή των δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας σε όσα καταστήματα ήταν κλειστά και για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Αναστείλαμε για το ίδιο χρονικό διάστημα την υποχρέωση καταβολής τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Θα προβούμε σε στήριξη των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) με παροχή επιπλέον τ.μ. για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τη νομοθεσία που αναμένεται να ψηφισθεί και όπου αυτό είναι δυνατό να γίνει.

Ήδη μετά την τελευταία υπό τον Δήμαρχο ευρεία σύσκεψη των Διοικητικών, Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών άρχισε η πλήρης επανεκκίνηση και ανάπτυξη των του έργου (Τεχνικού Προγράμματος κ.λ.π.) του Δήμου.

Οι στιγμές που ζήσαμε και ζούμε είναι κρίσιμες και απαιτούν υπευθυνότητα. Απαιτήθηκε η λήψη δύσκολων και μερικές φορές επώδυνων αποφάσεων. Γυρίσαμε την πλάτη μας στον λαϊκισμό και λάβαμε και εκτελέσαμε άμεσα αποφάσεις, όπως απαιτείται στη διαχείριση κρίσεων. Ήμασταν και είμαστε κάθε μέρα παρόντες στις θέσεις μας (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Νομικών Προσώπων, Γενικός Γραμματέας, εργαζόμενοι). Δώσαμε όλοι μαζί (δήμος και πολίτες) μια μάχη και ανταποκριθήκαμε με επιτυχία. Παρά τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η περιοχή ευθύνης του δήμου μας δεν είχαμε και δεν έχουμε μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα κορονοϊού. Ευχαριστούμε  και συγχαίρουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας για την υπεύθυνη στάση τους. Η προσπάθειά μας όμως δεν σταματάει εδώ. Θα συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να εξυπηρετούμε, να ενισχύουμε και να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας.