ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ

Για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με την απόδοση στις τοπικές κοινωνίες των παλιών στρατοπέδων που βρίσκονται στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης μίλησε σε ομιλία του στο πλαίσιο της ημερίδας με τίτλο «Σχέδιο Θεσσαλονίκης» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το portal www.makthes.gr, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου. Στόχος της ημερίδας, η οποία διεξάγεται από το πρωί της Δευτέρας 21/10 σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, είναι μέσα από τον γόνιμο διάλογο και τη σύνθεση απόψεων να προκύψει μια κοινή συνισταμένη, ένα κοινό Σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη. Σε δύο θεματικές «Θεσσαλονίκη, πόλη να ζεις» και «Οικονομία και Ανάπτυξη» συζητούνται οι μετακινήσεις, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής, τα μεγάλα project που θα μεταμορφώσουν την εικόνα της πόλης, αλλά και για το πώς θα έρθει η οικονομική ανάπτυξη, πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους. Στην ημερίδα συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Μεταφορών και Υποδομών Κ. Καραμανλής, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ά. Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συζήτηση παρεμβαίνουν και πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία του κ. Κυρίζογλου είχε ως εξής:

«Οι Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας τους οποίους ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων εκπροσωπώ, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της ιστορικής εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και του portal makthes.gr.

Για ακόμη μία φορά θίγονται και αναδεικνύονται πολύ σοβαρά ζητήματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Σας ευχαριστούμε.

            Α. Στρατόπεδα και ρύπανση στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι η δική μου εισήγηση. Με τα στρατόπεδα στο ΠΣΘ «βγήκανε» πολλές προεκλογικές εκστρατείες βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Τα χρόνια περνούν αλλά καμία ουσιαστική, αποτελεσματική πολιτική με πρακτικά αποτελέσματα δεν εφαρμόζεται. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν και λόγω της γνωστής ασυνέχειας που υπάρχει στο Ελληνικό Κράτος αλλάζει και η νομοθεσία που αφορά τα πρώην στρατόπεδα.

            Η προηγούμενη Ελληνική Κυβέρνηση άλλαξε τη νομοθεσία περί παραχωρήσεως των στρατοπέδων στους Δήμους και αντί της άνευ ανταλλάγματος παραχώρησης που ίσχυε για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών, θέσπισε νομοθεσία για την με αντάλλαγμα παραχώρηση, ίσο με το 5% της αξίας του όλου χώρου του πρώην στρατοπέδου.

            Έτσι από το πρώην Στρατόπεδο Μέγας Αλέξανδρος στους Αμπελόκηπους έγινε παραχώρηση 162 στρεμμάτων στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης δωρεάν, άνευ ανταλλάγματος, το 2008 από την τότε Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, ενώ με την προηγούμενη Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έγινε παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά με αντάλλαγμα (80 διαμερίσματα του Δήμου τα οποία είχε ο δήμος από τον κοινωνικό συντελεστή). Η νομοθεσία αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα. Τα στρατόπεδα στις κατοικημένες περιοχές πρέπει, άνευ ανταλλάγματος, να παραχωρηθούν στους οικείους δήμους για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών (αστικό πράσινο, αναψυχή, αθλητισμός, πολιτισμός κλπ), σύμφωνα με τα νομίμως εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) των δήμων.

            Ταυτόχρονα πρέπει με σχέδιο να χρηματοδοτηθεί η εκπόνηση μελετών και εν συνεχεία χρηματοδότηση για εκτέλεση σ΄ αυτά έργων και παρεμβάσεων ήπιας μορφής με διαδημοτική σχεδίαση, διαδημοτική χρήση. Καρατάσου-Π. Μελά-Μ. Αλεξάνδρου- Παπακυριαζή-Ζιάκα, είναι μια σύντομη και σε κυκλοφοριακή συνέχεια διαδρομή δυτικά.

            Τώρα, τα πιο πολλά, όσα δεν βρίσκονται στα χέρια δήμων, ρημάζουν. Έχουν απογοητευτική εικόνα.

            Τα στρατόπεδα πλην του Π. Μελά, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, δεν είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Άμυνας. Είναι ιδιοκτησίας της πρώην ΔΑΠ, ακολούθως ΚΕΔ, δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου (Υπ. Οικονομικών). Κατά συνέπεια το Καρατάσου, το Ζιάκα δυτικά και άλλα στρατόπεδα κακώς δεν έχουν ήδη παραχωρηθεί. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όλα τα στρατόπεδα στο ΠΣΘ.

            Β. Σ’ ότι αφορά τη ρύπανση πρέπει να διακρίνουμε την ατμοσφαιρική-αέρια ρύπανση και την ρύπανση του δυτικού θαλασσίου μετώπου, η οποία όμως διαχέεται σε ολόκληρο το Θερμαϊκό κόλπο.

            Οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης υφίστανται τις δυσμενείς συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω της ύπαρξης βιομηχανιών, οι οποίες δεν τηρούν τους κανόνες νόμιμης λειτουργίας, δηλαδή με τήρηση των όρων περιβαλλοντικής προστασίας. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα τα Παρασκευοσαββατοκύριακα και τις αργίες, όταν δεν λειτουργούν οι αρμόδιες ελεγκτικές δημόσιες υπηρεσίες.

            Τα συμπτώματα της δυσοσμίας και κακοσμίας είναι τσούξιμο και ερεθισμοί στα μάτια, πικρή γεύση στο στόμα, πονοκέφαλοι. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης και τις δικαστικές έρευνες, δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο.

            Εκεί όμως που συντελέστηκε και συνεχίζει να συντελείται ένα μεγάλο οικολογικό έγκλημα είναι το δυτικό θαλάσσιο μέτωπο. Σας μιλώ για ένα κρυμμένο παράδεισο της Δυτικής Θεσσαλονίκης, τη θάλασσα της Μενεμένης δυτικά του χώρου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου. Εκεί που τα νερά του Γαλλικού ποταμού, του ποταμού Εχεδώρου της αρχαιότητας, ανταμώνουν και σμίγουν με τα νερά του Θερμαϊκού. Εκεί όπου η φύση δίνει όλη της τη δύναμη και την ομορφιά, με διάφορα σπάνια και όμορφα πουλιά.

            Πρόκειται για ένα τόπο άγνωστο στους περισσοτέρους ή και επιδεικτικά αγνοούμενο. Ένα τόπο που εγκαταλείφθηκε και γέμισε με τα απομεινάρια και τους ρύπους της ανθρώπινης δραστηριότητας, που ασέλγησε και ασέβησε επάνω στο φυσικό περιβάλλον, επάνω στη φυσική ομορφιά, επάνω στο φυσικό κάλλος.

            Η έλλειψη στοιχειώδους οικολογικής παιδείας και η μη τήρηση της νομοθεσίας οδήγησαν σ’ αυτήν την περιβαλλοντική προσβολή. Κι όλοι εμείς θεατές με μια αδιάφορη οπτική.

            Ευτυχώς που τελευταία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Δήμο μας, το Δήμο Δέλτα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προχώρησε σε μία πρωτοβουλία απορρύπανσης, προστασίας και ανάπλασης του Δυτικού θαλασσίου μετώπου αλλά και ολόκληρου του Θερμαϊκού Κόλπου. Με τη χρηματοδότηση μελετών και έργων μπορεί και πρέπει να αλλάξει η κακή εικόνα.»