ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ

 

 

Με δυναμικούς ρυθμούς κινήθηκε η πέμπτη προεκλογική ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαΐου στην Πλατεία Δημοκρατίας στους Αμπελόκηπους (μεταξύ των οδών Πλαστήρα και Παπάγου).

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και επικεφαλής της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του και κυρίως στο νέο πρόγραμμα της Δημοτικής περιόδου  2019-2023.

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Αγαπητοί Συνδημότισσες και Συνδημότες

Επτά μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής της 26ης Μαΐου 2019, από αυτήν εδώ την πλατεία, την Πλατεία Δημοκρατίας, απευθυνόμαστε σ’ όλους εσάς αλλά και σ’ όλους τους πολίτες του δήμου μας και σας λέμε ότι αγωνισθήκαμε και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για περισσότερη αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Περισσότερη δημοκρατία, με περισσότερη αυτοδιοίκηση. Για τη θεσμική, διοικητική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πατρίδα μας την Ελλάδα. Ώστε αυτή να συγκλίνει με την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί τώρα αποκλίνουμε. Μένουμε πίσω. Αγώνας και διεκδίκηση μαζί με τους άλλους δήμους και φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης:

  1. Απορρύπανση-προστασία-ανάπλαση του δυτικού θαλασσίου μετώπου του Θερμαϊκού κόλπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
  2. Μεταφορά της Δ.Ε.Θ. Δυτικά. Τέσσερεις πρωθυπουργοί το εξήγγειλαν. Ασυνέπεια. Ασυνέχεια του Κράτους. Εκεί που βρίσκεται η Δ.Ε.Θ. δεν αναπτύσσεται. Δεν υπάρχει ζωτικός χώρος. Δεν μπορεί τα συμφέροντα σ’ αυτή την πόλη να καθορίζουν το μέλλον της.
  3. Αξιοποίηση των στρατοπέδων από τους δήμους για πράσινο, αναψυχή, χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών.
  4. Επέκταση του Μετρό Δυτικά και βελτίωση των κακών υπηρεσιών του ΟΑΣΘ, που σήμερα έγιναν χειρότερες και ταλαιπωρούν του πολίτες.

Είμαστε εδώ λοιπόν κι όχι σε κλειστά δωμάτια και αίθουσες. Αλλά παντού, σ’ όλο το δήμο, σε ανοιχτές συγκεντρώσεις. Γιατί δεν είπαμε ψέματα εργασθήκαμε με φιλότιμο και κάναμε σημαντικό έργο.

Τώρα θα σας μιλήσω για συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις στην περιοχή που βρισκόμαστε.

Αναπλάσαμε την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου με υπογείωση των δικτύων της ΔΕΗ, τοποθέτηση νέου μόνιμου φωτισμού και εορταστικού διάκοσμου, προστατευτικών και με ράμπες επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών.

Την πλατεία στην οποία βρισκόμαστε, εδώ, σήμερα, την αναπλάσαμε, την ανακατασκευάσαμε εξ’ ολοκλήρου με μία καινούργια παιδική χαρά δύο φορές. Τοποθετήσαμε και τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου για να θυμίζει τις ιστορικές μας συνέχειες. Ζητάμε από όλους τους χρήστες της πλατείας και των χώρων της σεβασμό στο δημόσιο χώρο, που είναι το κοινό σπίτι όλων μας.

Το νέο διδακτήριο του ΕΠΑΛ είναι έργο δικό μας που κατασκευάσθηκε με μελέτη και χρήματα αποκλειστικά του Δήμου μας. Εκσυγχρονίσαμε και αναβαθμίσαμε ενεργειακά (στεγανώσεις, αντικατάσταση παραθύρων, καυστήρων κλπ.) όλα τα σχολεία της περιοχής. Κατασκευάσαμε ένα νέο νηπιαγωγείο στη γειτονιά το 9ο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων (στην οδό Πανταζοπούλου) αφού προηγουμένως αγοράσαμε το οικόπεδο. Στεγάζονταν όλα τα χρόνια μαζί με το 5ο νηπιαγωγείο στην οδό Φιλιππουπόλεως και Κέννεντυ, το οποίο (5ο) επίσης εμείς κατασκευάσαμε. Δέκα οχτώ νέα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια κατασκευάσαμε ενώ ταυτόχρονα καταφέραμε να αγορασθούν και να διασωθούν όλα τα χαρακτηρισμένα και ελεύθερα οικόπεδα στο δήμο μας.

Αγοράσαμε το οικόπεδο Αναστασιάδη (Φιλιππουπόλεως και Καλλιβούλου) όπου ήταν το παλιό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας και το οικόπεδο Φιλιππουπόλεως και Κέννεντυ, όπου σήμερα παρέχεται η δυνατότητα για δωρεάν στάθμευση των κατοίκων. Δύο από τα δέκα δωρεάν πάρκινγκ στο δήμο μας.

Πετύχαμε την παραχώρηση στο δήμο μας ολόκληρου του οικοδομικού τετραγώνου Φιλιππουπόλεως-Κέννεντυ-Παπαφλέσσα-Δαβάκη-Φιλιππουπόλεως που βρίσκονται τα 1ο ΓΕΛ-5ο Δημοτικό Σχολείο, 5ο Νηπιαγωγείο και το σχολικό πάρκο, το οικόπεδο επί της οδού Κέννεντυ (πρώην αποθήκες βιβλίων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ξεχρεώσαμε και τους δύο πρώην δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, προστατέψαμε τη δημοτική περιουσία και την αυξήσαμε.

Κατασκευάσαμε, από γιαπί που ήτανε, ένα σύγχρονο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, με κερκίδες με 9 διαδρόμους ανοικτού στίβου, με κλειστό προπονητήριο στίβου (Αναστασία Κελεσίδου), γήπεδα ποδοσφαίρου «Απόστολος Αστρεινίδης» και «Κωνσταντίνος Μιγκοτζίδης» με συνθετικό τάπητα και γήπεδα 5Χ5 «Βασιλική Μαυρουδάκη» και τένις στην περιοχή Κέννεντυ-Πλαστήρα-28ης Οκτωβρίου-Δενδροποτάμου. Στα 161 στρέμματα του στρατοπέδου που με αγώνες πήραμε το 2008, λειτουργεί νέα ενορία, τοποθετήσαμε όργανα ελεύθερα αθλουμένων, κατασκευάσαμε 2 γήπεδα ποδοσφαίρου και ένα γήπεδο μπάσκετ για ελεύθερα αθλούμενους. Εκεί γίνονται αγώνες δρόμου και ποδηλατικοί αγώνες. Είναι μια όαση αναψυχής.

Κατασκευάσαμε σε όλο το δήμο, στην υψηλή ζώνη 28ης Οκτωβρίου και Ακριτών δεκάδες φρεάτια για τα νερά της βροχής ώστε να θωρακίζεται αντιπλημμυρικά η υψηλή ζώνη του δήμου. Καθαρίζουμε σταθερά τις σχάρες των ομβρίων.

Είμαστε ο πιο καθαρός δήμος. Κοιτάξτε γύρω σας και θα δείτε τί γίνεται με άλλες περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη το 2011 στη Μενεμένη 18% και 20% σε μαγαζιά και σπίτια για να εξισώθουν με αυτά του Δήμου Αμπελοκήπων, όπως το είχαμε υποσχεθεί. Ακολούθησε το έτος 2012 μείωση 6%, το 2017 μείωση 5,26%, το 2019 μείωση 8,40% στα δημοτικά τέλη στον ενιαίο δήμο μας. Δείτε στην οδό Μοναστηρίου, στην οδό Γιαννιτσών, στα όρια μας με το Δήμο Θεσσαλονίκης, τι πληρώνει ένα σπίτι ή ένα μαγαζί σε δημοτικά τέλη στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τι στο δικό μας δήμο. Η διαφορά μας είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε πολύ χαμηλότερα δημοτικά τέλη.

Αντικαταστήσαμε μέσω ΕΣΠΑ, με ευρωπαϊκούς πόρους, δωρεάν, χωρίς να πληρώσουν οι δημότες τίποτε, 2,2, εκατομμύρια ευρώ, τον στόλο των παλαιών οχημάτων του δήμου με νέα σύγχρονα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro-6, απορριμματοφόρα, σάρωθρα, σκαπτικά, φορτηγά, ανυψωτικά-γερανούς-πλυντήρια και μειώσαμε τη δαπάνη λειτουργίας της υπηρεσίας φωτισμού και καθαριότητας, ενώ προχωράμε στην αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με φωτισμό τύπου led για περαιτέρω μείωση της δαπάνης και περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών.

Αυξήσαμε την ανακύκλωση. Εφαρμόσαμε (2018-2019) το πρόγραμμα “Follow green” με τη συμμετοχή 2.500 παιδιών δημοτικών σχολείων, εκπαιδευτικών, γονέων και επιχειρήσεων του δήμου μας σε συνεργασία με την Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Καλούμε όλους τους πολίτες σε μία καθαρή συμμαχία.

Δημιουργήσαμε εδώ και χρόνια σύστημα σύγχρονης, νόμιμης διαχείρισης αδέσποτων ζώων, τα οποία σε νόμιμα αδειοδοτημένα κτηνιατρικά κέντρα καθαρίζονται, αποπαρασιτώνονται, στειρώνονται και αφήνονται ελεύθερα στον τόπο τους. Καλούμε τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων να τηρούν τους όρους και να σέβονται το δημόσιο χώρο.

Συντηρήσαμε δωρεάν την περιοχή των Εργατικών Κατοικιών και τώρα εκτελούμε το έργο ανάπλασης της περιοχής τους.

Εφαρμόζουμε προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας μέσω ΟΑΕΔ και μόνο στην περίοδο 2015-2019 δώσαμε εργασία σε 2000 ανέργους με διαγωνιστικές διαδικασίες.

Απαλλάξαμε το δήμο μας από τα χρέη και καταφέραμε να έχει και θετικό υπόλοιπο, πλεόνασμα.

Στην τρέχουσα δημοτική περίοδο (2014 – 2019) διεκπεραιώσαμε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών 248.196 υποθέσεις πολιτών, χωρίς να προσμετρώνται οι 250.000 επικυρώσεις εγγράφων και υπογραφών. Τα ΚΕΠ του δήμου μας κατατάσσονται στις πρώτες καλύτερες θέσεις των ΚΕΠ πανελλαδικά.

Συνεργασθήκαμε με το προσωπικό του δήμου, σεβόμενοι τα εργασιακά τους δικαιώματα. Διοικούμε με δικαιοσύνη και αξιοκρατία.

Παρά τις τεράστιες περικοπές των πόρων μας στην περίοδο της κρίσης αντέξαμε και συνεχίζουμε να αντέχουμε. Στηρίξαμε κοινωνικοπρονοιακά τους πολίτες με όλες τις δομές μας (βρεφικοί-παιδικοί σταθμοί, πολυϊατρείο, ιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, τμήμα ΑμΕΑ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, γραφείο ανέργων, κοινωνικό φαρμακείο και παντοπωλείο, τράπεζα ρούχων, Κέντρο Κοινότητας και το παράρτημα Ρομά στον Άγιο Νεκτάριο).

Εγκαινιάστηκε και λειτουργεί η επέκταση του Δημοτικού Πολυιατρείου Αμπελοκήπων «Σταύρος Αντωνίου» (νέοι χώροι υποδοχής και νέα ιατρεία εξοπλισμένα με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα.  Συνολικά εξυπηρετήθηκαν (υπηρεσίες υγείας) από το 2015 έως και σήμερα 114.162 άτομα (ιατρικές εξετάσεις, φυσικοθεραπείες, αιμοληψίες κλπ.), από όλες τις δομές υγείας του δήμου μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος μας, αντέξαμε μέσα στην οικονομική κρίση. Τα καταφέραμε παρά τις άγριες περικοπές των πόρων μας. Δείξαμε την αξία μας. Διαχειριστήκαμε κρίσεις όπως: έντονες βροχοπτώσεις, μεγάλες χιονοπτώσεις, πολυήμερες απεργίες στην καθαριότητα, παγετός ασυνήθιστα μεγάλος και τα καταφέραμε.  

Την Κυριακή 26 Μαΐου σας καλούμε να προσέλθετε όλοι στις κάλπες. Σας καλούμε να δείτε και να μελετήσετε το έργο και το πρόγραμμά μας, που είναι αναρτημένο στο site της παράταξής μας αλλά κυκλοφόρησε και με την εφημερίδα μας που είναι τυπωμένη σε χαρτί ανακύκλωσης. Το ψηφοδέλτιό μας αποτελείται από υποψήφιους κατοίκους του δήμου μας, άξιους και ικανούς συμπολίτες σας, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων. Δεν είμαστε μεταφερόμενοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, όπως άλλοι, για να σχηματίσουνε ψηφοδέλτιο, χωρίς να γνωρίζουνε τίποτε από το δήμο μας. Ούτε κατοικούμε σε άλλες περιοχές εκτός δήμου. Βρισκόμαστε 24 ώρες το 24άωρο μέσα το δήμο. Είμαστε δίπλα σας. Δεν εμφανισθήκαμε ένα μήνα πριν τις εκλογές. Σας καλούμε λοιπόν να μοιρασθείτε μαζί μας το όραμα, τους στόχους και την πραγμάτωσή τους. Σας καλούμε σε μία κοινή προσπάθεια και συμπόρευση, όλες και όλους, για ένα δήμο δυναμικό, για ένα δήμο αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και προόδου. Κλείστε τα αυτιά σας και γυρίστε τις πλάτες σας στις σειρήνες της πόλωσης και της κομματικής αντιπαράθεσης που γίνεται λόγω των ευρωεκλογών. Είναι άλλες εκλογές οι ευρωεκλογές. Ψηφίζουμε σ’ αυτές για διαφορετικό λόγο και σκοπό. Και είναι άλλες οι αυτοδιοικητικές εκλογές για διαφορετικό λόγο και σκοπό. Σκεφθείτε με μοναδικό κριτήριο το καλό του τόπου μας, το καλό του δήμου μας δηλαδή αυτοδιοικητικά και όχι κομματικά. Ζητάμε να μας κρίνετε με βάση το έργο μας και το πρόγραμμά μας.

Μιλάμε με το έργο μας. Μαζί συνεχίζουμε. Αξίζει να συμμετέχετε όλοι.

Σας ευχαριστώ.